Μητράκος (υποδιοικητής ΤτΕ): Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τα κόκκινα δάνεια

Καλεί τις τράπεζες να διευρύνουν άμεσα τα πακέτα λύσεων που προτείνουν

Μητράκο: Να κάνουμε περισσότερα για τα κόκκινα δάνεια

Να διευρύνουν άμεσα τα πακέτα λύσεων που προτείνουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες καλεί τις τράπεζες ο Θεόδωρος Μητράκος σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τονίζει πως οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τη συντονισμένη αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

«Μέλημα των τραπεζών πρέπει να αποτελεί επίσης η προστασία του παραγωγικού ιστού και η διασφάλιση θέσεων εργασίας, και όχι μόνο η ανάκτηση μέρους των απαιτήσεών τους» υπογραμμίζει.

«Η συνολική διευθέτηση των οφειλών με δίκαιο, αποτελεσματικό και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο μπορεί να αποβεί επωφελής για όλους τους εμπλεκομένους, ενισχύοντας επιπλέον την κοινωνική συνοχή. Η όλη διαδικασία είναι βέβαιο ότι απαιτεί κοινωνικές συγκλίσεις, οι οποίες, μετά τα τόσο πλούσια διδάγματα και το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος της τρέχουσας κρίσης, είναι σήμερα κατά τη γνώμη μου εφικτές» τονίζει ο κ. Μητράκος.

 Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπονται έως το 2022, δηλώνει μεν ότι είναι εφικτά αλλά εξηγεί ότι μεσοπρόθεσμα η επίτευξη τόσο υψηλών πλεονασμάτων μειώνει την αναπτυξιακή δυναμική.

Τέλος, σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους σημειώνει ότι μπορεί και πρέπει πλέον να διασφαλιστεί κατά τρόπο απολύτως πειστικό η μακροχρόνια βιωσιμότητά του, συγκρατώντας τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μεσοπρόθεσμα εντός του ορίου του 15% του ΑΕΠ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top