Κρίσιμο Eurogroup σήμερα με «πρώτο πιάτο» την Ελλάδα – Προσδοκία για την εκταμίευση των 5,7 δις ευρώ

Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας

Κρίσιμο Eurogroup σήμερα για την Ελλάδα

Μόνo χαρταετό... δεν θα πετάξουν στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών.

Στο μενού των συζητήσεων πρώτο «πιάτο» θα είναι η Ελλάδα, με την ελπίδα να μην είναι «νηστίσιμο» αλλά να πάρουμε την έγκριση και το ΟΚ για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στις Βρυξέλλες, η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της εκταμίευσης και δεν θα επεκταθεί ούτε στο θέμα της μετά το πρόγραμμα κατάστασης ούτε στη 2η φάση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το καλοκαίρι (3,3 δισ.), το χτίσιμο του μαξιλαριού των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα (1,9 δισ. ευρώ) ενώ 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Να σημειώσουμε, ότι το Eurogroup της «Καθαράς Δευτέρας» γίνεται στον απόηχο  της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα, σε «Β» από «-Β», από τον οίκο Fitch.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης «η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Οι θεσμοί θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσον συνεχίζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ανεμπόδιστα και αυτοί θα δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση αυτού του προαπαιτούμενου, είπε, αναγνωρίζοντας ότι η μετάβαση της κυβέρνησης από φυσικούς σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν είναι κάτι εύκολο. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top