Παγώνουν τα νοικοκυριά χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης - Με το... μπιτόνι οι αγορές

Στα αζήτητα και τα ξύλα

Παραγγελίες για μόλις…  100 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης κάνουν τα νοικοκυριά, που βλέπουν το χειμώνα να αγριεύει, χωρίς να ανακοινώνεται το παραμικρό για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ούτως ή άλλως θα είναι κουτσουρεμένο.

Η κάμερα του Star κατέγραψε υπάλληλο πρατηρίου καυσίμων να λέει τηλεφωνικά σε καταναλωτή ότι δεν μπορεί να δεχθεί παραγγελία 100 λίτρων και τους προτρέπει να πάνε με μπιτονάκια στο πρατήριο για να το παραλάβουν.

Ο Δεκέμβριος πάντως δείχνει τα δόντια του, ο υδράργυρος πέφτει, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι πιο "αλμυρή" από πέρσι και το επίδομα θέρμανσης, όταν θα δοθεί, θα είναι μειωμένο στο μισό.

Αν και η διανομή του πετρελαίου άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, δύο μήνες μετά δεν έχει υπογραφεί ούτε καν η υπουργική απόφαση για το πώς θα διανεμηθούν τα "κουτσουρεμένα 55 εκατ. ευρώ. Ποιό είναι το αποτέλεσμα; "Βουτιά" στις παραγγελίες κατά 20% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι πληρωμές γίνονται, πλέον, με δόσεις,  όπως δηλώνει ο   Γιώργος Ασμάτογλου, Πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στο Star.  

Ακόμα κι αυτές οι λίγες παραγγελίες, σπανίως ξεπερνούν τα 300 λίτρα, καθώς δεν υπάρχει χρήμα. Ούτως ή άλλως και να ανοίξει η πλατφόρμα, το Φεβρουάριο θα εξοφληθούν όσοι βάλουν πετρέλαιο τις επόμενες ημέρες. Οι υπόλοιποι θα πάρουν το επίδομα το…  καλοκαίρι!  

Αυτό που βοήθησε λίγο την κατάσταση, ήταν το κοινωνικό μέρισμα, μέρος του οποίου πήγε για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται λίγο πιο κάτω από το 1 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή ως και 5 λεπτά ψηλότερα από πέρσι. Το 2018 φέρνει νέες ανατιμήσεις, καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα είναι ως και 17% μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, σπάζοντας το φράγμα των 60 δολαρίων.

Ακόμα και το ξύλο δεν έχει ζήτηση, παρά το ότι είναι φτηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι αγοραστές και γεμάτες από ξύλα οι μάντρες.  Οι τιμές λίγο πριν από τα Χριστούγεννα διαμορφώνονται τα 65- 80 ευρώ ανά κυβικό.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top