Μια τρύπα στον… καφέ από την αύξηση του ΕΦΚ: Αύξηση στην τιμή αλλά και παραεμπόριο

Νέοι φόροι παντού παρότι είμαστε η χώρα με τους υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση

Μια τρύπα στον ... καφέ: Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έγινε πριν ένα χρονο περίπου έφερε και αύξηση 26% στην τιμή του, ενώ δημιούργησε και παραεμπόριο που φτάνει το 10%. Και όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με διεθνή έρευνα δύο στους τρεις Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και εισφορές. Το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Νεαρή  φοιτήτρια δηλώνει χαρακτηριστικά στην κάμερα του Star:  «Εμένα δεν με πολυπειράζει γιατι πίνω ένα καφεδάκι την ήμερα. Τους φίλους μου να δείτε όμως,  τον   έκοψαν μαχαίρι. Είναι μεγάλη η αύξηση της τιμής. Εμείς οι φοιτητές πώς να την αντέξουμε;».  

Στη θέση της νεαρής φοιτήτριας και της παρέας της βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές που είδαν σε μέσα σε  μια νύχτα την τιμή του καφέ να εκτοξεύεται. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου πυροδότησε την αύξηση στις τιμές και όπως ήταν φυσικό μείωσε την κατανάλωση.

Τους τελευταίους μήνες πάντως φαίνεται να είναι της μόδας ο καφές απο το σπίτι. Πολλοί εργαζόμενοι φέρνουν απο το σπίτι καφέ αντί να πάνε στις καφετέριες και τα καφενεία να τον παραγγείλουν. Όπως  λένε, έτσι τους έρχεται πολύ πιο φθηνά, την ίδια ώρα που υπάλληλοι και ιδιοκτήτες καφετεριών επισημαίνουν ότι έχει πέσει σημαντικά η κίνηση και αναγκάζονται να κάνουν προσφορές, μια τυρόπιτα ή ένα μπουκαλάκι νερό.        

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΒ η αύξηση της τιμής έφτασε στο 26% κυρίως στους φθηνούς καφέδες, όπως ο ελληνικός για παράδειγμα,  η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7% ενώ αυξήθηκε και το παραεμπόριο κατά 10%.

Ο ΣΕΒ ζητά απο την κυβέρνηση τη δραστική μείωση ή  την κατάργηση του φόρου άμεσα έτσι ώστε να σταματήσει κυρίως το λαθρεμπόριο που γεμίζει την αγορά με καφέ αγνώστου προέλευσης, χωρίς φυσικά να εχει περάσει απο τους ειδικούς ελέγχους για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή έρευνα της διεθνούς εταιρίας intrum δείχνει ότι Έλληνες καθυστερούν να πληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους λόγω έλλειψης χρημάτων και ένας στους δύο δεν θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί άμεσα. Είναι τα υψηλότερα ποσοστά σε 25 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top