Σύνταξη πριν τα 62 για μητέρες με ανήλικα παιδιά - Οι νέες προϋποθέσεις

Μια νέα εγκύκλιος ανατρέπει τα δεδομένα για χιλιάδες γυναίκες

Μια νέα εγκύκλιος ανατρέπει τα δεδομένα στις συντάξεις για χιλιάδες γυναίκες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα με τη χρήση των ειδικών διατάξεων του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανήλικων τέκνων

Γυναίκες που ήταν ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ, στα ταμεία των εμποροβιοτεχνών, των επαγγελματιών, των αυτοκινητιστών, των γιατρών και των μηχανικών θα συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας, αφού η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ανοίγει και νέο παράθυρο για σύνταξη πριν τα 62 με χρήση των διατάξεων του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας δίνει και σε αυτές τις ασφαλισμένες τη δυνατότητα που υπάρχει για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ υπό ορισμένες προυποθέσεις:

- Οι γυναίκες θα έπρεπε να είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν από τις 31/12/1992. Στα ταμεία: ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ, Ταμείο Συντάξεων Αυτοκινητιστών, Ταμείο Εμπόρων, Μηχανικών, Γιατρών και Αυτοαπασχολουμένων.

- Και για να εμπίπτουν στο ευνοϊκό καθεστώς θα πρέπει κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2012, να έχουν συμπληρώσει συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 18,4 έτη ασφάλισης.

"Θα ανοίξει την πόρτα σε 30.000 περίπου ασφαλισμένες που βρίσκονταν στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις ειδικές διατάξεις για τις μητέρες. Εφόσον επανέλθουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία από 55 έως 60 ετών και όχι στα 62 ή 67" εξηγεί ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα ασφάλισης, Διονύσης Ρίζος.

Ειδικά οι μητέρες, τα παιδιά των οποίων ενηλικιώθηκαν μετά την 1/1/2011 θα μπορούν να κάνουν χρήση πλασματικών ετών δηλαδή σπουδές, εκπαιδευτική άδεια, κενά ασφάλισης, επιδοτούμενη ανεργία.  Οι ασφαλισμένες θα μπορέσουν να βγουν σε σύνταξη έως και 10 χρόνια νωρίτερα.

Ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του STAR εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top