Μέχρι την Παρασκευή οι δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - «Προσοχή σε όσους έχουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων»

Φοροτεχνικός εξηγεί στο star.gr και προειδοποιεί τους φορολογούμενους

Μέχρι την Παρασκευή οι δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - «Προσοχή σε όσους έχουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων»

Μόλις τέσσερις μέρες έχουν μείνει για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος (από τις τρεις συνολικά) καθώς και της πρώτης δόσης (από τις πέντε συνολικά) του ΕΝΦΙΑ, αφού η Παρασκευή 29η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα.

Για τους «οικονομικά εξαντλημένους» πολίτες από τις φορολογικές -και όχι μόνον- υποχρεώσεις, υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης, ώστε να μην κινδυνεύσουν από κατασχέσεις λογαριασμών.

Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, σε 12 μηνιαίες δόσεις.

«Προσοχή σε όσους έχουν ήδη τη ρύθμιση των 100 δόσεων»

Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης, μιλώντας στο star.gr εφιστά την προσοχή των φορολογούμενων που έχουν ήδη τη ρύθμιση των 100 δόσεων και εξηγεί:

«Όσοι έχουν ήδη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να πάνε το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις κατά τόπους εφορίες, για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί και το υπόλοιπο ποσό θα έρχεται σε δόσεις μηνιαίως».

Όμως, ο ίδιος τονίζει ότι «εάν οι φορολογούμενοι, το αφήσουν και λήξει, με το “γράμμα του νόμου” θα χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων».

Δεν μπορείτε να πληρώσετε; Τι να κάνετε

«Όσοι δεν έχουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μέχρι την Παρασκευή, από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα, θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους με τους κωδικούς τους στο Taxisnet (που είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.)  και να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση. Αυτές οι περιπτώσεις των φορολογούμενων επιβαρύνονται με επιτόκιο 5% ετησίως» αναφέρει ο φοροτεχνικός Μπόκαρης Δημήτρης στο star.gr.

Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ της τράπεζας εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πριν αποφασίσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση

- Σε περίπτωση που μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση με τους ίδιους όρους.

- Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ. Θα πρέπει επίσης όλα τα παλιά χρέη να έχουν ρυθμιστεί.

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top