Τα τερτίπια στα οποία καταφεύγουν οι επαγγελματίες για να αποφύγουν το POS!

Πότε προβλέπεται λουκέτο για την μη έκδοση αποδείξεων

Μπορεί από προχθές να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση POS σε όλη την αγορά, όμως πολλοί αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν τη χρήση τους.

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star που παρουσίασε η Ελένη Τσαγκά,  ο οικονομικός συντάκτης Σπύρος Δημητρέλης, τα μέτρα "παράκαμψης" των POS στην αγορά είναι:

- Πολλοί επαγγελματίες και καταστηματάρχες αλλάζουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό δηλώνοντας ως τέτοιον τον τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος συνδέεται με το POS. Έτσι, διαθέτουν ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ έναντι οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, προσέχουν έτσι ώστε το υπόλοιπο του λογαριασμού που τροφοδοτείται από το POS να μην ξεπερνά τα 1.250 ευρώ προκειμένου να μην μπορεί να τους κατασχεθεί από την εφορία

- Προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στους πελάτες που είναι διατεθειμένοι να τους πληρώσουν με μετρητά και να μην εκδοθεί απόδειξη. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων ή τεχνιτών της οικοδομής (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) οι οποίοι κάνουν έκπτωση ακόμη και 50% για πληρωμή τους με μετρητά.

Μάλιστα, το φαινόμενο της πληρωμής με μετρητά αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Με τη μη έκδοση απόδειξης οι φορολογούμενοι πληρώνουν άμεσα λιγότερα ενώ ο επαγγελματίας γλιτώνει από την πληρωμής φόρων και εισφορών που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και το 80%!

- Προμηθεύονται, κυρίως στον κλάδο εστίασης, πολλαπλές συσκευές POS προκειμένου να είναι δύσκολος ο έλεγχος και οι επαληθεύσεις για τις εισπράξεις που έχουν πραγματοποιήσει μέσω των τερματικών POS.

To Υπουργείο Οικονομικών απαντά στα «τεχνάσματα» με λουκέτα για την μη έκδοση αποδείξεων, τα οποία επιβάλλονται όταν δεν έχουν κοπεί 10 συνολικά αποδείξεις (ανεξαρτήτως αξίας) ή όταν δεν έχει κοπεί απόδειξη για παρασχεθείσα υπηρεσία ή αγορά προϊόντος που ξεπερνά σε αξία τα 500 ευρώ.      

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top