«Αποκαρδιώθηκαν» παράγοντες των αγορών- Άλμα 7,5% στο επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αυτές τις ημέρες μεταξύ "σφύρας και άκμονος"

«Αποκαρδιώθηκαν» παράγοντες των αγορών- Άλμα 7,5% στο επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου

Η νέα εξέλιξη από τις διαρροές της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο στις αγορές σηματοδότησε την σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το άνοιγμα των αγορών, καθώς οι παράγοντες που ποντάριζαν σε μια δοκιμαστική έξοδο φαίνεται ότι "αποκαρδιώθηκαν" όπως λένε τραπεζικές πηγές, οι οποίες ακούν και λαμβάνουν υπόψη τους τις πιο ψύχραιμες και λογικές "φωνές" ότι είναι νωρίς για έξοδο στις αγορές.

Εξηγούν μάλιστα, ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αυτές τις ημέρες μεταξύ "σφύρας και άκμονος" καθώς από τη μια είναι διακαής η επιθυμία να δείξουν ότι "βγαίνουν στις αγορές" πριν από την "γνωμοδότηση" του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους (στις 20 Ιουλίου, μεθαύριο Πέμπτη) κι από την άλλη αναλογίζονται τα "μεθεόρτια" μιας επιτυχημένης εξόδου, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως "μπούμερανγκ" αν το Ταμείο επιβεβαιώσει την άποψή του περί "μη βιώσιμου ελληνικού χρέους".

Έτσι η ημέρα στις αποδόσεις ομολόγων έχει από το πρωί την εξής εικόνα:

Μια εικόνα που δείχνει ότι όσοι ποντάριζαν στην έξοδο στις αγορές χθες, σήμερα, αύριο, έδειξαν την απογοήτευσή τους με το 2ετές ομόλογο, το οποίο έχει την αρνητική άνοδο στην απόδοση από 3,4% σε 3,8% ( με άνοδο 7,5%)

Άλλωστε το 2ετές (πρώην 5ετές ομόλογο έκδοσης του 2014) είναι αυτό που μπορεί να γίνει swap, με καινούργιο 5ετές σε περίπτωση δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.

Τι είναι το swap; Swαp ή Σύμβαση Ανταλλαγής αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων για ανταλλαγή μελλοντικών χρηματοροών (legs) με τρόπο που έχουν προκαθορίσει μεταξύ τους. Τα χρηματικά ποσά που ανταλλάσσονται μπορεί να αναφέρονται σε διαφορετικά νομίσματα και σταθερά ποσά. Αλλιώς μπορεί ένα σταθερό ποσό να ανταλλάσσεται με ένα μεταβαλλόμενο, αβέβαιο ποσό ή το ποσό πληρωμής στο ένα νόμισμα να είναι σταθερό ενώ στο άλλο μεταβαλλόμενο.

Αντίθετα το spread επέστρεψε σήμερα στο  επίπεδο της περασμένης Παρασκευής (σ.σ. των προσδοκιών για έξοδο στις αγορές).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top