Μηνιάτικο 390 ευρώ για εκατομμύρια part timers

Αγορά εργασίας σε... κατήφορο

Κάθε μήνα και χειρότερα είναι τα στοιχεία για την απασχόληση. Στα 23 ευρώ έχει πέσει το μεροκάματο για την part time εργασία, όταν πλέον η μια στις δυο προσλήψεις είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

«Με 300 και 400 ευρώ δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα και πόσω μάλλον αν μένεις μόνος σου και δεν έχεις να σε συντηρεί μια οικογένεια, να έχεις ένα σπίτι" λέει ο Δημήτρης Ρέρρας, εργαζόμενος μερικής απασχόλησης. Ο Δημήτρης είναι 30 χρόνων. Τα τελευταία δυο χρόνια όπως λέει όπου υπάρχει μεροκάματο, τρέχει, χωρίς όμως αυτό να του εξασφαλίζει τα βασικά» 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ το μέσο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 50 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.162 ευρώ. Με μερική απασχόληση ανέρχεται στα 23 ευρώ και στα 392 ευρώ, αντίστοιχα.

Μόλις το 5,8% των ασφαλισμένων απασχολείται στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Η πλειοψηφία βρίσκει δουλειά στο λιανικό εμπόριο, σε εστιατόρια και μπαρ. Όπως η Ελένη Γεωργιάδη, η οποία βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο πολιτικό της νομικής. Δουλεύει παράλληλα ως σερβιτόρα για να συμβάλει στα έξοδα του σπιτιού και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της ετοιμάζεται να τα μαζέψει για το εξωτερικό.

«Εδώ στην Ελλάδα σίγουρα δεν ονειρεύομαι. Νιώθω απογοητευμένη από την Ελλάδα, σκέφτομαι να βγω έξω, να φύγω γιατί εδώ δεν υπάρχει μέλλον. Σκέφτομαι να πάω στην Αμερική που έχω συγγενικά πρόσωπα ούτως ώστε να ξεκινήσω εκεί κάτι. Αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να μείνω» λέει η Ελένη Γεωργιάδη, σερβιτόρα.

Κίνητρα για να δώσουν θέσεις πλήρους απασχόλησης ζητούν οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης.

«Οι επιχειρήσεις αυτή την στιγμή επειδή αδυνατούν να προσλάβουν εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση καταφεύγουν στην εναλλακτική της ημιαπασχόλησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της αγοράς…» αναφέρει ο Γιώργος Παργανάς, Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Αμαρουσίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top