Πες μου ποιός είσαι για να… σου δώσω δάνειο!

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια που δίνουν οι εμπορικές τράπεζες

Πες μου ποιός είσαι για να… σου δώσω δάνειο!

Καθρέφτης της οικονομικής πραγματικότητας είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος , για τα δάνεια που δίνουν οι εμπορικές τράπεζες (όπου και όταν αυτό είναι δυνατό). 

Η φιλοσοφία αλλά και η πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες απεικονίζεται στη σκέψη των τραπεζών που δεν είναι άλλη από το "αν μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά της" και να μην αυξήσει το "κόκκινο χαρτοφυλάκιό της".

Κανόνας πλέον ότι οι μεγάλοι και ισχυροί είναι κατά τεκμήριο πιο φερέγγυοι για δανεισμό,κι αυτό φαίνεται στα καλύτερα και πιο ελκυστικά επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο, το επιτόκιο για νέα δάνεια μειώθηκε.

Προσέξτε όμως. Μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από 5,27% σε 5,17% για δάνεια έως 250.000 ευρώ.

Αντίθετα για μεγάλους και κατά τεκμήριο φερέγγυους πελάτες, για ποσό πάνω από 1.000.000 ευρώ, που δανείζονται ουσιαστικά μεγάλες και υγιείς εταιρίες το κόστος δανεισμού σημείωσε σημαντική υποχώρηση καθώς το επιτόκιο από το 4,72% "προσγειώθηκε" το Φεβρουάριο στο 3,89%.

Αυτή η εικόνα, με άλλα λόγια, δείχνει ότι οι τράπεζες, αν, όποτε και όταν δίνουν δάνεια, αυτά δίδονται με κριτήριο το ισχυρότερο ενέχυρο που μπορούν να προσφέρουν οι μεγάλες εταιρίες συγκριτικά με έναν μικρομεσαίο, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό μετά από 8 χρόνια κρίσης μπορεί να έχει εξαντλήσει ήδη τα "αποθέματα ενεχύρων" που μπορεί να διέθετε.

Την ίδια ώρα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις –που αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας– αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξασφάλιση δανεισμού από τις τράπεζες.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τα ίδια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η διαφορά στο κόστος δανεισμού με τους μεγάλους ομίλους είναι χαρακτηριστική.

Η διαφορά.... ανέρχεται σε 1,31 ποσοστιαίες μονάδες. 

Συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250.000 ευρώ) δανείζονται με  5,17%, ενώ οι ισχυροί μεγάλοι όμιλοι (άνω του 1 εκατ. ευρώ) με 3,89%, όπως προαναφέρθηκε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top