Βαρύς ο πέλεκυς των μέτρων για τους πολίτες! Περικοπές σε 900.000 συντάξεις

Θα φορολογούνται για πρώτη φορά άνθρωποι με εισοδήματα της τάξης των 500 ευρώ μεικτά το μήνα

Μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές, παρόλο που διαμηνύεται ότι υπάρχει πρόοδος, το αγκάθι των εργασιακών παραμένει.

Την ίδια ώρα, γίνεται προσπάθεια για επιστροφή της τρόικας τη Δευτέρα, ώστε να συγγραφεί το SLA μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου. 

Όμως βαρύς είναι ο πέλεκυς των μέτρων για τους πολίτες! Το αφορολόγητο έκλεισε στα 5.900 ευρώ με αποτέλεσμα να φορολογούνται για πρώτη φορά άνθρωποι με εισοδήματα της τάξης των 500 ευρώ μεικτά το μήνα. Ο κατώτατος συντελεστής φορολόγησης μειώνεται από το 22% στο 20%!

Τεράστιες απώλειες θα υποστούν 900.000 παλιοί συνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών μέσω της προσωπικής διαφοράς, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 30%.

Στα αντίμετρα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν κλείσει περιλαμβάνεται μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ.

Στα γενικά μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή, λιγότερο από 10%, μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα και (γενικά) μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Στα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα περιλαμβάνονται, αλλά χωρίς και αυτά να έχουν κλείσει, η πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά και ένα ποσό για επίδομα θέρμανσης της τάξης των 200 εκατομμυρίων όπως και 400 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της απασχόλησης.

Το ζήτημα ωστόσο φαίνεται πως είναι η στάση του ΔΝΤ το οποίο επιμένει να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα που απαιτεί στα εργασιακά χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις απαιτήσεις του, ενώ σοβαρές είναι και οι διαφορές στο θέμα της πώλησης της ΔΕΗ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top