Ντράγκι: Θα διατηρήσουμε την ποσοτική χαλάρωση (QE) λόγω των φόβων για την πολιτική Τραμπ

«Ο σκοπός της ΕΕ είναι να μας κρατά ενωμένους » - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Ντράγκι:  Θα διατηρήσουμε την ποσοτική χαλάρωση (QE)  λόγω των φόβων για την πολιτική Τραμπ

Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) με την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 60 δις το μήνα, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, εξαιτίας των φόβων για επιβολή μονόπλευρων οικονομικών μέτρων από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ή επιστροφής του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.  

Ο Μάριο Ντράγκι απευθύνθηκε στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Επρόκειτο για την συνεδρία “νομισματικού διαλόγου” για το 2017. Η προηγούμενη παρόμοια συνεδρίαση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ  δήλωσε ότι είναι τιμή του να μιλά στην συγκεκριμένη Επιτροπή, λίγο πριν την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την οποία σημείωσε ότι “άνοιξε τον δρόμο για το ευρώ και που μας βοήθησε δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ των κρατών μελών και μας βοήθησε να ξεπεράσουμε την χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου”.

“Ο σκοπός της ΕΕ”, είπε ο Μάριο Ντράγκι, “είναι να μας κρατά ενωμένους σε δύσκολους καιρούς όταν υπάρχει ο πειρασμός να στραφείς εναντίον του γείτονα, αναζητώντας εθνικές λύσεις”.

Περιγράφοντας τα αποτελέσματα της οικονομικής ανάκαμψης που συντελείται στην ΕΕ,  σημείωσε ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% το τελευταίο έτος, το οικονομικό αίσθημα είναι στο υψηλότερο σημείο εδώ και 5 χρόνια, η ανεργία στο 9,6 %,  ρεκόρ από το 2009 και το δημόσιο χρέος μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Έκανε λόγο για 3,5 εκ. λιγότερους ανέργους  και για την πλέον ισορροπημένα κατανεμημένη ανάπτυξη στην ΕΕ από καταβολής θεσμού.

O πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε για την απόφαση να επεκταθεί το QE (60 δις το μήνα) ως τον επόμενο Δεκέμβριο  ή μέχρι του σημείου όπου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα κρίνει απαραίτητο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top