ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στο αφορολόγητο! Το ΔΝΤ ζητά να μειωθεί στις 3.500 ευρώ

Απαιτεί και τη συρρίκνωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στο αφορολόγητο!

Μείωση του αφορολόγητου στις 3.500 ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να επιστρέψει στο πρόγραμμα και ταυτόχρονα επιμένει στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Αγορά, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η σημερινή έκπτωση των 1.900 ευρώ που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να συρρικνωθεί στα 700 ευρώ και κατ’ επέκταση το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ να πέσει στο επίπεδο των 3.500 ευρώ.

Το Ταμείο υπολογίζει ότι έτσι θα εξοικονομηθούν ποσά ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να βρεθεί από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες συντάξεις, ώστε να προκύψει όφελος 4,5 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ συνάντησαν αρχικά ευήκοα ώτα στην ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών. Κοινοτικός παράγοντας δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πλέον έχει ελάχιστους συμμάχους στο εξωτερικό και τα περιθώρια ελιγμών, συμμαχιών και κινήσεων έχουν εξαντληθεί».

Πρόσθεσε επίσης ότι η επιστολή Τσακαλώτου ήταν μεν μια καλή κίνηση, αλλά τώρα οι δανειστές απαιτούν απτές αποδείξεις δέσμευσης.

Όπως έχει γίνει γνωστό και έχει μεταδώσει και το Star οι δανειστές σκέφτονται τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων που θα έχει ισχύ από το 2018.

Στο μηχανισμό αυτό θα προσδιορίζονται με ακρίβεια τα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση για να πετύχει τους στόχους της και ανάμεσα στα μέτρα αυτά εκτός από το αφορολόγητο και τις κύριες συντάξεις, θα αφορούν και στην εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αλλά και παρεμβάσεις στο Δημόσιο.

Αντίθετα οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ αντιδρούν σθεναρά σε οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Όσο για το νέο κόφτη, οι δανειστές σκέφτονται να έχει ισχύ  5 – 7 χρόνια, αν και το Βερολίνο ζητά να έχει ισχύ 10 και πλέον χρόνια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top