Στις καλένδες τα κόκκινα δάνεια – Από το 2017 το νομικό πλαίσιο

Σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό χωρίς να βαραίνει με πρόσθετη γραφειοκρατία ζητούν οι τράπεζες

Στις καλένδες τα κόκκινα δάνεια – Από το 2017 το νομικό πλαίσιο

Τoν Ιανουάριο, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμούν οι τραπεζίτες, που βλέπουν ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται σε βάρος της επιτάχυνσης των διαδικασιών διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Στις συναντήσεις που είχαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ τις συζητήσεις απασχολεί και η εκκρεμότητα στον ορισμό διοικήσεων. Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα της διαδικασίας ώστε -για παράδειγμα- να φαίνεται σκόπιμη η αυτοματοποίηση των ρυθμίσεων που προτείνουν οι θεσμοί για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό χωρίς να βαραίνει με πρόσθετη γραφειοκρατία, επισημαίνει η πλευρά των τραπεζών, που έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο στοκ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και χρειάζεται γρήγορ��ς δράσεις.

Σε αυτό το σημείο συγκλίνουν οι προθέσεις θεσμών και τραπεζών, όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος, και όπως σημειώνουν τραπεζίτες υπάρχει ο προβληματισμός μήπως η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ακολουθήσει τον ρυθμό των προηγούμενων, όπως φάνηκε στον πρώτο γύρο όπου υπήρξε διάσταση σε δομικά ζητήματα.

Οι πρώτες συζητήσεις δείχνουν την πρόθεση των θεσμών να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν ριζικά ορισμένους από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, η υπόδειξη των θεσμών για αυτοματοποιημένες διαδικασίες στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκει σύμφωνες τις τράπεζες, που «βλέπουν» στην πρόταση της κυβέρνησης τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα βαρύ σύστημα που θα δημιουργεί προβλήματα αντί να τα λύνει και μάλιστα για εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top