Ανοίγει ξανά ο φάκελος των κόκκινων δανείων

Η επαναγορά των δανείων από τους δανειολήπτες σε χαμηλότερη τιμή στις πιθανές λύσεις!

Σε τράπεζες και εφορία χρωστάει η δημόσιος υπάλληλος Γιώτα Ταμπάσκου, όπως δηλώνει στο ρεπορτάζ του Star. Όμως δεν μπορεί να είναι πλέον συνεπής, καθώς οι αποδοχές της έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ, όπως χιλιάδες οικογένειές στην Ελλάδα, συντηρεί το παιδί της που δεν βρίσκει δουλειά.
«Ο μισθός έχει μειωθεί πάρα πολύ. Να φανταστείτε ο μισθός ο σημερινός είναι στα επίπεδα του 1999. Τώρα είναι το παιδί μου άνεργο εδώ και 2 χρόνια» τονίζει η κ. Ταμπάσκου.
Αυτή είναι μ��νο μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις που έχουν προκαλέσει μεγέθυνση του προβλήματος των κόκκινων δανείων,
Η ελληνική πλευρά θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το χαρτί της αποτυχίας της πλήρους απελευθέρωσης των «κόκκινων» δανείων στην πατρίδα του Ντεκλαν Κοστέλο, την Ιρλανδία.
Τραπεζικοί παράγοντες όμως, εκτιμούν ότι ένα µέρος της λύσης βρίσκεται στην πώληση των δανείων. Καθώς τα funds θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια σε χαµηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία κι έτσι θα έχουν το περιθώριο να προχωρήσουν σε κούρεμα.
«Ένας δανειολήπτης που είχε δανειστεί 200 χιλιάδες ευρώ μπορεί να του γίνει μια πρόταση να επαναδανειστεί για το ίδιο το ακίνητο στις 100 χιλιάδες και η δόση να είναι στο μισό ακριβώς», δηλώνει ο κ. Μίλτος Χριστινάκης, σύμβουλος ακίνητης περιουσίας.
Όπως προσθέτει, και τα fund θα κερδίσουν πολλά από αυτό, διότι «το δάνειο θα το αγοράζουν στις 30.000 ευρώ και θα το ξαναπουλήσουν αμέσως στις 100.000 ευρώ».
Η δικηγόρος κ. Αριάδνη Νούκα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν πάντως οι δανειολήπτες, έστω με ασφυκτικές προθεσμίες, να έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν οι ίδιοι τα δάνειά τους, γιατί θα είναι πάρα πολύ κουρεμένα.
Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι αλλά και να σταματήσει η διόγκωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου των τραπεζών, που έχει φτάσει στα 117 δις ευρώ και απειλεί την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.
Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης των δανείων σε βάθος τριετίας, με τα στεγαστικά να είναι τελευταία. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης η πλήρης απελευθέρωση πώλησης δανείων που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία, α��κεί η αξία να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
«Από αυτά οι 200.000 δανειολήπτες είναι στεγαστικών δανείων οι οποίοι έχουν μεγάλη αγωνία με το τι μέλλει γενέσθαι με την πρώτη τους κατοικία, όπως επίσης αγωνιούν όσοι έχουν επαγγελματικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υπογραμμίζει η κ. Νούκα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top