Δασικά ακίνητα: Έρχεται νομιμοποίηση με πρόστιμο

Λύση στον «γόρδιο δεσμό» των δασικών χαρτών - Ποιους αφορά

Τη χρόνια «πληγή» με τους οικισμούς που έχουν χτιστεί ή επεκταθεί σε δασικές εκτάσεις επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με ειδική ρύθμιση που εντάσσει στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και θα μπει σε διαδικασία διαβούλευσης.

Η ρύθμιση χωρίζει τους οικισμούς που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις σε τρεις κατηγορίες:

1. Στους οικισμούς που θεωρούνται νόμιμα υφιστάμενοι αφού διαθέτουν ορια και έχουν εγκριθεί είτε με προεδρικά διατάγματα ή πολεοδομικές μελέτες ή έχουν ρυμοτομικά σχέδια. Στις περιπτώσεις αυτές οι οικισμοί θα πρέπει να οριοθετηθούν στους δασικούς χάρτες.

2. Στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν σε σχέδια πόλης υπό εκπόνηση ή δεν έχουν συγκεκριμένα όρια αλλά αποτελούν συγκροτημένους οικισμούς ή ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί καθώς επίσης στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν πριν από το 1923 (κατηγορία που περιλαμβάνει τα περισσότερα χωριά της Ελλάδας). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υπηρεσίες δόμησης της Πολεοδομίας θα πρέπει σε διάστημα έξι μηνών να προσαρμόσου τα όρια των οικισμών στους δασικούς χάρτες.

3. Στους οικισμούς με αδιευκρίνιστο οικιστικό τοπίο, οι οποίοι στερούνται νόμιμης έγκρισης με ευθύνη της Πολιτείας. Αφού ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, οι οικισμοί αυτοί σε πρώτη φάση θα συμπεριληφθούν σε αυτούς.

Στην συνέχεια θα συγκροτηθούν μία ή περισσότερες επιτροπές, οι οποίες θα πρέπει εντός ενός έτους να έχουν αποφανθεί για την τύχη τους. Η επιτροπή αφού πραγματοποιήσει αυτοψία και συγκρίνει την υφιστάμενη κατάσταση με την αεροφωτογραφία θα πρέπει να καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε ένα χρόνο ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία συγκαταλέγονται: οι υφιστάμενες χρήσεις γης, ο χρόνος μεταβολής τους και η αιτία της μεταβολής.

Το πόρισμα θα δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οικείου ΟΤΑ ώστε να υποβληθούν αντιρρήσεις. Στη συνέχεια θα πηγαίνει στην Επιτροπή Αντιρρήσεων και μετά από την απόφαση του υπου��γού Περιβάλλοντος θα παίρνει το δρόμο της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες θα διαθέτουν νόμιμες ιδιοκτησίες και θα μπορούν να λάβουν σχετικό πιστοποιητικό που θα ξεκαθαρίζει ότι το Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή, αφού φυσικά πληρώσουν ειδικό τέλος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top