Για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός 2015 συζήτησαν Τσακαλώτος και Στουρνάρας

Πως και πότε πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων

Κοινή επιθυμία της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα στο 2015 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως διαφάνηκε από την συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών (μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης με τους θεσμούς), ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλά��ος Γιάννης Στουρνάρας.

Αντιθέτως, δεν προκρίνεται η λύση της ανακεφαλαιοποίησης μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Και τα δύο ζητήματα θεωρούνται σημαντικά καθώς αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνε�� μέσω του ΤΧΣ , το κόστος αναλαμβάνει το Δημόσιο αντί για τις τράπεζες και αποκλείεται το «κούρεμα» καταθέσεων, ενώ αν γίνει μέσω ESM, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται.

Αλλά και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει «κούρεμα» καταθετών και ομολογιούχων.

Τσακαλώτος και Στουρνάρας εξέτασαν την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη δίωρη συνάντηση που είχαν και στην οποία συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία απασχολεί και τους θεσμούς, με τα πρώτα test αντοχής να έχουν ήδη ξεκινήσει στις τράπεζες και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top