Χαρδούβελης και Σόιμπλε ψάχνουν λύση για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας

Όλα όσα έγιναν στην συνάντηση τους στο Βερολίνο

Χαρδούβελης και Σόιμπλε ψάχνουν λύση για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας

​Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογο του Β.Σόιμπλε.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα: την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα» δήλωσε, από το Βερολίνο, ο κ. Χαρδούβελης, τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λένε ότι «τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν χρήση τα 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)» και προσθέτουν με νόημα πως «Θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αυτό το αίτημα και θα πρέπει η Ελλάδα να τελειώσει γρήγορα με την τρόικα, γιατί διαφορετικά θα χάνει το ένα Eurogroup μετά το άλλο».

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συν 5 δισ. ευρώ διαθεσίμων της θα μπορούσαν να μπουν σε έναν "κουμπαρά", ο οποίος θα συνοδεύει το νέο πρόγραμμα δεσμεύσεων-μεταρρυθμίσεων. Έτσι, το ποσό αυτό των 15 ως 16 δισ. ευρώ και όχι ένα νέο δάνειο από την Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές τα ποσά που χρειάζεται και να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο εθνικό σχέδιο Ανάπτυξης.

Αμέσως μετά την συνάντηση πάντως, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να τον ενημερώσει.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top