Δίνουν ρευστό σε δύο Ταμεία για να μην κοπούν συντάξεις

Τι ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις για ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ

Δίνουν ρευστό σε δύο Ταμεία για να μην κοπούν συντάξεις

​Με δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενέκριναν την καταβολή έκτακτης επιχορήγησης 100 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και 50 εκατ. ευρώ προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Η πρώτη απόφαση με την οποία χορηγούνται 50 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), αφορά στο ΕΤΕΑ. Το ποσό της επιχορήγησης, σύμφωνα με την απόφαση, θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί «μέρος του ελλείμματος του ΕΤΕΑ για το έτος 2014».

Στο επικουρικό των μισθωτών έχει ήδη επιβληθεί μείωση συντάξεων, κατά 5,2%, από τον Ιούνιο του 2014 και βάσει του νόμου, ανά τρίμηνο θα έπρεπε να εξετάζεται το έλλειμμα του ταμείου και να αποφασίζεται εάν πρέπει να γίνει νέα παρέμβαση ή όχι. Προφανώς, όπως αποκαλύπτεται και με την υπουργική α��όφαση που έχει υπογραφεί στις 13 Οκτωβρίου, το ταμείο αντιμετωπίζει ελλείμματα. Για να μην υπάρξει όμως νέα μείωση συντάξεων εντός του τρέχοντος έτους, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αποφασίστηκε η πρόσθετη χρηματοδότησή του από το ΑΚΑΓΕ και συγκεκριμένα, από την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ), που επιβλήθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 και κυμαίνεται από 3% έως και 10%.

Αντίστοιχη απόφαση εκδόθηκε και για τον ΟΑΕΕ. Βάσει αυτής, θα διατεθεί ποσό 100 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί επίσης, μέρος του ελλείμματος του κλάδου σύνταξης του Οργανισμού για το 2014. Το παραπάνω κονδύλι για τον ΟΑΕΕ θα αντληθεί από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ.

Ήδη, ο ΟΑΕΕ έχει λάβει επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top