Ερωτηματικά και επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Θέμα παράνομων φοροαπαλλαγών καταγγέλλει ο Κ.Αρσένης

Ερωτηματικά και επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

​Σημαντικές αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τον τρόπο που δόθηκε σε έναν και μοναδικό συμμετέχοντα το Ελληνικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει θέμα αδιαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής του αγοραστή, με αλλαγή των όρων του διαγωνισμού και παραβίασης ευρωπαϊκής οδηγίας για δημόσιες συμβάσεις. Επίσης ο κ.Αρσένης θέτει ζήτημα παράνομων φοροαπαλλαγών που δίνονται στη Lamda Development, με το νόμο 3943/2011 και απαλλαγής από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου, κάτι που ουσιαστικά πρόκειται για ίδρυση μιας offshore εταιρίας στη καρδιά της Αθήνας.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης και Νίκη Φούντα, με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα επισημαίνουν ότι από τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου Lamda Development για τα τελευταία χρόνια, γίνεται άμεσα κατανοητό ότι δεν αποτελεί φερέγγυο εγγυητή της επένδυσης, αν δεν κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκ ευρώ όπως έχει προαναγγείλει.

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του επισημαίνει πως τέθηκαν οικονομικά και τεχνικά κριτήρια επάρκειας του επενδυτή, τονίζοντας μάλιστα πως τα κριτήρια αυτά έγιναν ακόμη πιο αυστηρά το 2012. Επίσης, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου διευκρίνισε πως για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας του επενδυτή έχει στα χέρια του εγγυητικές επιστολές από τις Deutsche Bank και Credit Suisse για το σύνολο των 915 εκατ. ευρώ της προσφοράς.

Παραμένει αναπάντητο ωστόσο το ευθύ ερώτημα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για το δανεισμό και τις προσημειώσεις της Lamda.

Ο ευρωβουλευτής κ.Θ.Σκυλακάκης έχει καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για το αν οι δύο παρατηρητές της Κομισιόν και οι επενδυτές που αποχώρησαν γνώριζαν για τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού.

Από τη πλευρά της η υποψήφια Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισημαίνει πως «το Ελ��ηνικό είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο, περιβαντολλογικό έγκλημα, πολεοδομικό τερατούργημα. Η περίπτωση του δεν είναι τυχαία είναι κορυφαία. Σε τρεις λέξεις εκχώρηση σε ημετέρους».

Ερωτηματικά που πρέπει να διερευνηθούν επισημαίνει και ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Χ.Κορτσίδης .

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top