«Ανέβηκε το ελαιόλαδο, πούλα»: Έρχεται το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων!

Στο στάδιο επεξεργασίας νομοθετικό σχέδιο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Ανέβηκε το ελαιόλαδο, πούλα»: Έρχεται το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων!
Νομοθετικό σχέδιο για την έναρξη λειτουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων επεξεργάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε έγγραφό της η «Ελληνικά Χρηματιστήρια- Χρηματιστήριο Αθηνών, Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών» για να καταστεί επιτυχημένο το εγχείρημα θα απαιτηθεί να ξεκινήσει με ένα προϊόν που να διαθέτει αφενός τα εχέγγυα ρευστότητας και αφετέρου αναγνωρισιμότητα. Και τι πιο ιδανικό για την Ελλάδα από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο!

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε παγκόσμια κλίμακα ως προς την παραγωγική δυνατότητα ελαιολάδου, τα ¾ της οποίας είναι στην ανώτερη ποιότητα (εξαιρετικά παρθένο) ενώ εξάγεται παραπάνω από το 50% αυτής.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σ�� ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται μια τάση δημιουργίας Αγορών Εμπορευμάτων οι οποίες σε ρυθμιστικό επίπεδο ακολουθούν στα πρότυπα της MiFid (Ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσπίζει ενιαίους κανόνες για την οργάνωση, λειτουργία και Εποπτεία των οργανωμένων αγορών Χρηματοοικονομικών Προϊόντων) εξασφαλίζοντας έτσι δοκιμασμένα εχέγγυα οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας που οι κλασσικοί μηχανισμοί της αγοράς έχουν τουλάχιστον από το 2007, με άμεση συνέπεια να αποτελούν αντικειμενικά και τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών των προϊόντων που διαπραγματεύονται σε αυτές.

Δίκτυο Διαχείρισης

Οι αγορές αυτού του τύπου (cash markets ή Αγορές Μετρητοίς) λειτουργούν συμπληρωματικά με ένα επίσης οργανωμένο και εποπτευόμενο δίκτυο διαχείρισης ποιότητας, πιστοποίησης, αποθήκευσης και παράδοσης, εξασφαλίζουν την τυποποίηση ως προς τα χαρακτηριστικά των διαπραγματεύσιμων σε αυτές προϊόντων, διευρύνοντας έτσι και την αναγνωρισιμότητα και εμπορευσιμότητά τους σε δίκτυα ενδιαφερομένων συνήθως ευρύτερα των τοπικών.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από την πλευρά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -αναφερόμενη στο νομοθετικό σχέδιο που εκπονείται- διευκρινίζει ότι κατά την επεξεργασία ενός τέτοιου πλαισίου λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παραγόντων:

• η ύπαρξη αντικειμενικών κανόνων πρόσβασης των ενδιαφερομένων στη συ��κεκριμένη αγορά,
• η ύπαρξη κριτηρίων εισαγωγής και διαπραγμάτευσης των εμπορευμάτων για τα οποία λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά η ιδιαίτερη φύση του κάθε ενός από αυτά,
• η ύπαρξη διαδικασιών εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών που διενεργούνται στην αγορά αυτή
• η ύπαρξη κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς των μελών της αγοράς, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top