Νέο «κούρεμα» σε ομόλογα και καταθέσεις

«Μονόδρομο» το χαρακτηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup

Νέο «κούρεμα» σε ομόλογα και καταθέσεις

Τι κι αν προκαλεί σωρεία αντιδράσεων με τις προβλέψεις του, τις οποίες διαρκώς αναθεωρεί χρονικά αλλά όχι επί της ουσίας (τρανό παράδειγμα η Ελλάδα, την οποία τοποθετούσε εκτός ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2013 για να μεταθέσει στη συνέχεια την έξοδο για τον Ιανουάριο του 2014); Ο Βίλεμ Μπούιτερ δεν πτοείται καθόλου!

Ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup σε έκθεσή του τονίζει πως οι νέες αναδιαρθρώσεις χρέους και το κούρεμα καταθέσεων στην ευρωζώνη είναι «μονόδρομος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωζώνη έχει μπροστά της ακόμη 2-3 χρόνια ύφεσης λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης, των προβληματικών τραπεζών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ όπως αναφέρει το «κούρεμα» χρέους σε Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία είναι αναπόφευκτο.

Μάλιστα, δε διστάζει να εκτιμήσει ότι για τις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, το 2013 θα είναι πιο επώδυνο από το 2012, ενώ προειδοποιεί για «κούρεμα» στις καταθέσεις στην ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο επικεφαλής αναλυτής του Citigroup χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι «η μικρή αυτή χώρα της ευρωζώνης δεν αποτελεί πλέον φορολογικό παράδεισο».

Τι προτείνει ο ίδιος για να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη πορεία της κρίσης χρέους; Έκδοση ευρωομολόγου και μαζικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top