Σκορδύλης για σεισμό Μιανμάρ: «Άγνωστο το ρήγμα, πιθανοί οι μετασεισμοί»

144 νεκροί και 732 τραυματίες

Μιανμάρ: Πρώτη φορά στην ιστορία η Χούντα ζητά διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια / MEGA

Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ασία, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV, με τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων. 

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ.

Σεισμός Μιανμάρ: Κατέρρευσε ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου - Όλοι νεκροί

144 νεκροί από τον σεισμό στη Μιανμάρ

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ / AP (Aung Shine Oo)

Σκορδύλης για σεισμό Μιανμάρ: «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άγνωστο ρήγμα»

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άγνωστο ρήγμα, δεν αποκλείονται μεγάλοι μετασεισμοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο γεγονός. Το 7,7 είναι το ίδιο μέγεθος με τον σεισμό που έγινε στο Καχραμάν Μαράς στην Τουρκία πριν δύο χρόνια», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Πάντως φαίνεται ότι η πόλη Μαντελέι, η οποία έχει πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους, πρέπει να ήταν περίπου γύρω στα 15 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ένα τέτοιο επίκεντρο στη στεριά, 17 χιλιόμετρα μακριά από μια τέτοια πόλη, τι επιπτώσεις θα είχε στην πόλη αυτή. Επίσης, σαν να μην έφτανε αυτό, είχε περίπου 12 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό. Είχε ένα μετασεισμό ισχυρό 6,4 με 6,5 ρίχτερ. Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως, αυτό φαίνεται να λένε. Τώρα, όσον αφορά αυτούς τους σεισμούς φαίνεται ότι εκδηλώνονται πάνω σε ένα μεγάλο δεξιόστροφο ρήγμα μετασχηματισμού».

«Δεν αποκλείουμε και μετασεισμούς της τάξης 6,7 και 6,8 ρίχτερ».

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Κατέρρευσαν κτίρια

Σεισμός στη Μιανμάρ: Πρώτη φορά στην ιστορία η Χούντα ζητά διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια 

Δραματικές εικόνες από τη Μιανμάρ μετά τον σεισμό

Απόκοσμες εικόνες μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ / AP (Aung Shine Oo)

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μιλώντας στο MRTV απηύθυνε κάλεσμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας. 

Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη. 

Ο σεισμός προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων, ζημιές σε υποδομές. 

Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων αργά το βράδυ στην κρατική τηλεόραση. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα. 

Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του ουραξονύστη. 

Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.

Η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top