Όλοι μαζί και η Ουγγαρία χώρια. Αυτό ήταν το σκηνικό στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.
Κατά τη συνάντηση, η συζήτηση για την Ουκρανία κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αφού συμφώνησε στα κοινά συμπεράσματα για την ευρωπαϊκή Άμυνα, ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση του ότι δεν επρόκειτο να συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή γραμμή για την Ουκρανία.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων»
Τότε, οι 26 αποφάσισαν να εκδώσουν από κοινού το κείμενο περί στήριξης του Κιέβου. Απαλλαγμένοι από την ανησυχία του κειμένου πλέον, οι ηγέτες έμειναν ως αργά, συζητώντας τα ενδεχόμενα και τα διαφορετικά σενάρια διαχείρισης της κατάστασης στην Ουκρανία. Και ήταν η πιο ουσιαστική συζήτηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Από τη συζήτηση έλειπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος έφυγε εσπευσμένα για να προετοιμάσει την ομιλία του για τα Τέμπη. Την εκπροσώπηση της Ελλάδας ανέλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Σήμερα καταγράφηκε μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη. Για την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Πριν από ένα μήνα, είχαμε έναν στρατηγικό καταιγισμό ιδεών για να καθοδηγήσουμε την κοινή μας δράση στην άμυνα. Και σήμερα, αποδίδουμε – προχωράμε αποφασιστικά προς μια ισχυρή και πιο κυρίαρχη Ευρώπη της Άμυνας», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε τομείς προτεραιότητας που έχουν ήδη καθοριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, αντικατοπτρίζοντας τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σε πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ: αεράμυνα και πυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού, πύραυλοι και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα αντι-drone, στρατηγικοί μηχανισμοί, στρατιωτική κινητικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοχώρος και ηλεκτρονικός πόλεμος», εξήγησε.
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των 26 για την Ουκρανία, διαφώνησε η Ουγγαρία
«Και δεύτερον, αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε πρόσθετους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους για την άμυνά μας. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό μέσο, έως 150 δισεκατομμύρια ευρώ, για να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων που χρειάζονται επειγόντως. Επιπλέον, οι ηγέτες ήταν σήμερα ξεκάθαροι ότι χρειαζόμαστε ευελιξία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ευελιξία στη διοχέτευση υφιστάμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων στην άμυνα θα είναι επίσης σημαντική – για εκείνα τα κράτη μέλη που το επιλέξουν. Επίσης, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διευρύνει την εντολή της – για περισσότερα δάνεια στον αμυντικό τομέα – θα βελτιώσει την πρόσβαση στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Και έχουν θετική επίδραση στις ιδιωτικές τράπεζες».
«Σήμερα αποφασίσαμε να επενδύσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μαζί, με κοινές προμήθειες μέσω της τυποποίησης και της απλοποίησης», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Τώρα οι προτάσεις των ηγετών θα καταγραφούν στη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα που θα παρουσιαστεί στις 19/3, πριν την επόμενη, τακτική Σύνοδο, όπου αναμένονται και οι αποφάσεις.
Μητσοτάκης - Ζελένσκι: Ο θερμός εναγκαλισμός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Για ιστορική στιγμή μίλησε η ίδια η Πρόεδρος. «Μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα παρέχει επίσης αποτροπή για την Ουκρανία. Οι προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα θα ωφελήσουν επίσης την Ουκρανία. Επειδή η ασφάλεια της Ουκρανίας βρίσκεται στον πυρήνα της ασφάλειας της Ευρώπης», είπε η Φον Ντερ Λάιεν.
Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να αυξήσουν την υποστήριξή τους ακόμα περισσότερο στην εμπόλεμη χώρα. Αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη ανακοινώσει τις δεσμεύσεις τους έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ηγέτες ανέθεσαν επίσης στο Συμβούλιο να εργαστεί επειγόντως για περαιτέρω πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας.
«Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία όταν αποφασίσει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις. Για να το βοηθήσετε να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό σημαίνει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», είπαν.
Politico: Μυστικές συνομιλίες Τραμπ με πολιτικούς αντιπάλους του Ζελένσκι
Ερωτηθείς για την στάση της Ουγγαρίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε: «Η Ουγγαρία είναι απομονωμένη. Οι 26 είναι πιο πολλοί από έναν»...
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τέλος την ανάγκη να συνεχιστεί η ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, και:
Οι «φίλοι» του Ζελένσκι στο Λονδίνο: Σύνοδος 15 ηγετών για την Ουκρανία
α) χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να συστήσει στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση, με συντονισμένο τρόπο, της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως άμεσο μέτρο, και καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει περαιτέρω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του Συμβουλίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να διευκολυνθούν σημαντικές αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα κράτη μέλη,
β) καλεί την Επιτροπή να προτείνει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για την άμυνα σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετων δυνατοτήτων και κινήτρων που προσφέρονται σε όλα τα κράτη μέλη, με βάση τις αρχές της αντικειμενικότητας, της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης των κρατών μελών, κατά τη χρήση των τρεχουσών κατανομών τους στο πλαίσιο των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, και να υποβάλει ταχέως σχετικές προτάσεις,
γ) σημειώνει την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση για ένα νέο μέσο της ΕΕ που θα παρέχει στα κράτη μέλη δάνεια με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους έως 150 δισεκατομμυρίων ευρώ και καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει επειγόντως την πρόταση αυτή.
Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρρα
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.