Στα πρόθυρα εμφυλίου η Σλοβακία - Η πόλωση και απόπειρα δολοφονίας Φίτσο

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» ο πρωθυπουργός της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, αφού επέζησε από απόπειρα δολοφονίας. Αλλά η χώρα του μόλις αρχίζει να υπολογίζει το μίσος και την πόλωση που οδήγησαν έναν υπουργό της κυβέρνησης να ισχυριστεί ότι βρισκόταν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Την Πέμπτη, τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ζήτησαν από κοινού ηρεμία. «Στεκόμαστε εδώ μαζί γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συμφιλίωσης σε αυτή την τεταμένη στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος Zuzana Čaputová, συνιδρύτρια της αντιπολίτευσης Προοδευτική Σλοβακία, σε κοινή δήλωση με τον νεοεκλεγέντα διάδοχό της Peter Pellegrini.

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Η προοδευτική Σλοβακία έχει επίσης αναστείλει την εκστρατεία για τις πανευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. «Προτείναμε μια περίοδο 100 ημερών ειρήνης όπου αποφεύγουμε να προτείνουμε αλλαγές σε ευαίσθητες περιοχές», είπε ο Martin Hojsík, μέλος της σλοβακικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά δεν φαίνεται να έλαβαν όλοι το μήνυμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Matúš Šutaj Eštok κατηγόρησε τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης για την πόλωση της χώρας. «Ζητώ από τα μέσα ενημέρωσης, και ξέρετε για ποια μιλάω, να σταματήσουν να δίνουν χώρο σε απελπισμένους πολιτικούς να μοιραστούν τα ψέματά τους. Σταμάτα», είπε. Πρόσθεσε ότι «δεν κατηγορεί κανέναν» για την απόπειρα δολοφονίας.

Ο Juraj Marušiak, Σλοβάκος πολιτικός επιστήμονας, είπε ότι φοβόταν τα χειρότερα. «Νομίζω ότι [οι πυροβολισμοί] θα οδηγήσουν σε μια ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας», είπε. «Δεν νομίζω ότι οι πολιτικές μας ελίτ είναι ικανές να στείλουν ένα μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σλοβακία: Τα πρώτα λόγια του άνδρα που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Ο Hojsík της Προοδευτικής Σλοβακίας είπε ότι «αρνήθηκε» τις προσπάθειες να επιρρίψει ευθύνες στην αντιπολίτευση και στα μέσα ενημέρωσης. «Πρέπει να διατηρήσουμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα στην κριτική που είναι οι βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας», είπε.

Οι επόμενες μέρες θα αποδειχθούν ασταθείς, απειλητικές για αστάθεια ή κατάρρευση του κράτους δικαίου σε μια χώρα της ΕΕ, την ίδια στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης. Καθώς προχωρούν τα «έργα ειρήνης», αυτό δείχνει μέρα με τη μέρα πιο εύθραυστο.

 

*της Μαρίας Ψαρρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top