Αλεξέι Ναβάλνι: Με μώλωπες η σορός του - Δεν την παραδίδουν στην οικογένεια

Τι είπε η σωφρονιστική υπηρεσία στη μητέρα του για τα αίτια του θανάτου

Καμία αναφορά από τον Πούτιν στην πρώτη εμφάνιση μετά τον θάνατο του Ναβάλνι- κεντρικό δελτίο Star 17/2

Βρέθηκε η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι,που πέθανε στις φυλακές της Σιβηρίας την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν μώλωπες στο σώμα του. Εντωμεταξύ, γίνονται εκατοντάδες συλλήψεις πολιτών που διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη Ρωσία για τον θάνατο του υπ’ αριθμόν ένα πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν.

Θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι - Το τελευταίο μήνυμα στη σύζυγό του

Θάνατος Ναβάλνι: Mε μώλωπες η σορός του

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται σε νεκροτομείο νοσοκομείου της πόλης Σάλκχαρντ της Σιβηρίας. Οι ρωσικές αρχές ωστόσο, δεν την έχουν παραδώσει ακόμη στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα «Νοβάγια Γκαζέτα», το σώμα του Ναβάλνι φέρει σημάδια από μώλωπες και φυλάσσεται από την αστυνομία.

Ναβάλνι:  Τι είπε η σωφρονιστική υπηρεσία στη μητέρα του για τα αίτια του θανάτου

Η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία, όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ. 

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, η οποία -όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες- έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή, είπε σε ένα βίντεο ότι η μητέρα του, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του. 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε δίκη του στη Μόσχα, το 2014/ Moscow City Court via AP, File

Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε δίκη του στη Μόσχα, το 2014/ Moscow City Court via AP, File

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.

Θάνατος Ναβάλνι: Η Δύση «δείχνει» Πούτιν και ζητά να λογοδοτήσει η Μόσχα

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 χθες, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.

Θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι- Δεν την παραδίδουν στους οικείους του

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους», επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δε δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση. 

Είναι ασαφές προς το παρόν το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δε θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου. 

Φωτογραφίες του Ναβάλνι, κεριά και λουλούδια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια της Βουλγαρίας/ AP Photo/Valentina Petrova

Φωτογραφίες του Ναβάλνι, κεριά και λουλούδια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια της Βουλγαρίας/ AP Photo/Valentina Petrova

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα. 

Οι συγγενείς του Ναβάλνι από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.

Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι. Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει. 

Εικόνα του Ναβάλνι κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, στις 11 Ιανουαρίου 2024/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως». 

Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 του Χαρπ βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλέχαρντ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιαμαλίας-Νενετσίας.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top