Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελειώνουν τα φάρμακα στη Γάζα

'Eκκληση για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Εικόνες φρίκης στην Παλαιστίνη - Οι προσωπικές ιστορίες θυμάτων στο Ισραήλ / Βίντεο αρχείου Star

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός ο αρχηγός Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς

Από τον συνολικό απολογισμό, 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελειώνουν τα φάρμακα στη Γάζα

Τελειώνουν τα φάρμακα στη Γάζα / ΑP

«Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ισραήλ: Νεκρή η 12χρονη με αυτισμό, που αγαπούσε τον Χάρι Πότερ

ΠΟΥ: Πέντε φορτηγά με ιατροφαρμακευτικό υλικό περιμένουν το «πράσινο φως» για να φθάσουν στη Γάζα

Πέντε φορτηγά γεμάτα με ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι έτοιμα και περιμένουν στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλωσορίζοντας την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι δε θα μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελειώνουν τα φάρμακα στη Γάζα

 Πέντε φορτηγά του ΠΟΥ με ιατροφαρμακευτικό υλικό περιμένουν το «πράσινο φως» για να φθάσουν στη Γάζα / AP

«Τα φορτηγά μας είναι γεμάτα και έτοιμα να ξεκινήσουν» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Πρόσθεσε ότι ελπίζει τα εφόδια αυτά να παραδοθούν αμέσως μόλις ανοίξει η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, αύριο». 

Λωρίδα της Γάζας: Εν αναμονή της ανθρωπιστικής βοήθειας   

Σε απελπισία, οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γάζα περιμένουν  τα φορτηγά με τη βοήθεια που υποσχέθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Αίγυπτος, κατά την 13η ημέρα του φονικού πολέμου που συνεχίζεται παρά την έντονη διπλωματική δραστηριότητα.

Λωρίδα της Γάζας: Εν αναμονή της ανθρωπιστικής βοήθειας   

13η ημέρα του φονικού πολέμου με τον πόνο να ξεχειλίζει / ΑP

Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που τα κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια που αναμένεται να περάσουν στον θύλακα όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, βρίσκονται αποκλεισμένα εδώ και μέρες στην άλλη πλευρά των συνόρων του με την Αίγυπτο, στο σημείο διέλευσης της Ράφα, που είναι το μοναδικό που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Πηγαίνοντας αυτοπροσώπως χθες, Τετάρτη, στο Ισραήλ, που επλήγη από μια άνευ προηγουμένου σε φόρο αίματος μεταξύ των πολιτών επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, με τον οποίο είχε μόλις συναντηθεί, «δέχθηκε να επιτρέψει σε έως και 20 φορτηγά να διασχίσουν τα σύνορα για να μεταφέρουν αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελειώνουν τα φάρμακα στη Γάζα

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα / AP

Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί και δεν έχουν νερό, τροφή ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τότε που η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία, το 2007.

Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ενώ ο αριθμός των ομήρων που απήγαγαν οι μαχητές της αναθεωρήθηκε σήμερα προς τα πάνω σε 203.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη της Χαμάς σε βομβαρδισμό

ΟΗΕ: Χρειάζονται 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως

«Θέλουμε να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα φορτηγά. Υπάρχουν εκεί, νομίζω, περίπου 150», δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο σημείωσε ότι η είσοδος ενός δεύτερου κομβόι θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα γίνει η διανομή του πρώτου φορτίου. Με απλά λόγια «αν η Χαμάς κατασχέσει το φορτίο ή δεν τους επιτρέψει (στα φορτηγά) να περάσουν τότε αυτό θα τελειώσει», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια ενδιάμεσης στάσης του στη Γερμανία κατά το ταξίδι της επιστροφής του στην Ουάσινγκτον.

Η βοήθεια πρέπει να είναι «ουσιαστική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και θα πρέπει να είναι ασφαλής, δήλωσε επίσης χθες ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων ανθρωπιστικών καταστάσεων.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εισβολή Αμερικανοεβραίων στο Καπιτώλιο

Μέση Ανατολή: «Στο νοσοκομείο στη Γάζα δεν σκοτώθηκαν 500, αλλά μεταξύ 10 και 50»

Χθες ο Μπάιντεν είχε δηλώσει από το Τελ Αβίβ ότι η αντίπαλη πλευρά φέρει την ευθύνη για το αιματηρό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας Άχλι Άραμπ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς επέρριπταν ο ένας στον άλλον την ευθύνη.

Το πλήγμα αυτό προκάλεσε τουλάχιστον 471 θανάτους μεταξύ εκτοπισμένων από την σύγκρουση που είχαν βρει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχει η Χαμάς.

Ίσως οι νεκροί να είναι πολύ λιγότεροι, δήλωσε, ωστόσο, ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών που ρωτήθηκε από το AFP.

«Δεν υπάρχουν 200 ή 500 θάνατοι, αλλά μάλλον μερικές δεκάδες, ίσως μεταξύ 10 και 50», δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, αμφισβήτησε επίσης τον αριθμό των 471 νεκρών που ανακοίνωσε η Χαμάς. «Πού είναι όλα τα πτώματα;», είπε.

Οι φωτογραφίες και βίντεο του AFP δείχνουν δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με σημαίες, σε σάκους για πτώματα ή καλυμμένα με κουβέρτες.

«Βάσει των πληροφοριών που είχαμε μέχρι τώρα, φαίνεται ότι (το πλήγμα στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ) ήταν αποτέλεσμα ρουκέτας που ξέφυγε από τον έλεγχο και ερρίφθη από τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος βεβαίωσε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία που προέρχονται από το Πεντάγωνο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top