«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Ξανά σε πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί νεκροί και 740 τραυματίες

Τουλάχιστον 40 είναι ο μέχρι στιγμής ο αριθμός των Ισραηλινών νεκρών και 740 οι τραυματίες από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η παλαιστινιακή Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS.

Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ ως την πόλη της Ιερουσαλήμ από τις 7 το πρωί του Σαββάτου μετά από μια ομοβροντία χιλιάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε μια χερσαία διείσδυση ενόπλων μαχητών σε ισραηλινές πόλεις και χωριά στην περιφέρεια, μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη εδώ και 16 χρόνια, αφότου οι ισλαμιστές ανέλαβαν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να αναφέρουν ότι επτά περιοχές της βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Οι δραματικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό συνιστούν την πιο σοβαρή ανάφλεξη στην νευραλγική περιοχή από το 2021, όταν Ισραήλ και Χαμάς ενεπλάκησαν σε δεκαήμερη σύγκρουση.

Νετανιάχου: Βρισκόμαστε σε πόλεμο - Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά

Στην πρώτη του τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο νότιο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» και τόνισε πως «ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει ξαναδεί».

«Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στα εδάφη μας, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όχι σε μια επιχείρηση ή σε μια κλιμάκωση. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν» ήταν η τοποθέτηση του Νετανιάχου σε ανάρτηση στο Twitter, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Αργότερα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Νετανιάχου με αξιωματούχους της κυβέρνησης για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε πως «η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί, εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ, οι στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία».

Στο μεταξύ, o εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής περίπου 2.200 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και ότι οι τρομοκράτες διείσδυσαν στο Ισραήλ μέσω «θάλασσας, αέρα και ξηράς». Παράλληλα, οι IDF γνωστοποίησαν πως έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν από αέρος με δεκάδες αεροσκάφη, ως αντίποινα, παλαιστινιακούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top