Οπαδική Βία: Τι ισχύει για τους συνδέσμους των ομάδων στην Ευρώπη

Το παράδειγμα της Γερμανίας και της Ιταλίας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνουν όλες οι λέσχες οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων, ώστε να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα, ωστόσο τις ισχύει για τους συνδέσμους στην Ευρώπη;

Όπως εξήγησε η Αντιόπη Σωτηρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στη Γερμανία υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τη λειτουργία των συνδέσμων και η χώρα έχει καταφέρει με μια πρωτοποριακή προσέγγιση να καταφέρει μεγάλο πλήγμα στον χουλιγκανισμό. 

Νέα Φιλαδέλφεια: Τα 4 μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τη δολοφονία του Μιχάλη

Μετά τον θάνατο ενός οπαδού στη Βρέμη το 1981 γεννήθηκε το σχέδιο καταπολέμησης του εξτρεμισμού στο ποδόσφαιρο και της καλλιέργειας θετικής οπαδικής κουλτούρας στη Γερμανία. 

Υπάρχουν περίπου 60 ομάδες κοινωνικών λειτουργών στη χώρα που κάνουν αποτρεπτική δουλειά και μεσολαβούν ανάμεσα στους πιο ακραίους οπαδούς, τα κλαμπ και τις αρχές. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά και το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας την ελέγχουν πλειοψηφικά και όχι ένας επιχειρηματίας ή μια εταιρεία.

«Βόμβα» Μητσοτάκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Κλείνουν οι λέσχες οπαδών»

Στην Ιταλία αντίθετα,  οι περισσότερες ομάδες έχουν οργανωμένα κλαμπ οπαδών που μερικές φορές συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, και συγκρούονται ακόμη και μεταξύ τους. 

Από εκεί ξεκίνησε άλλωστε και ο όρος Ultras. Οι Ultras δέχονται πίεση και καταστολή από τις αρχές, τις διοικήσεις και τα μίντια, όμως η αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού είναι  ασαφής και διστακτική.

Μητέρα Μιχάλη Κατσουρή: «Σταμάτησε η ζωή μου εκεί, όταν έχασα το παιδί μου»

Δηλαδή τιμωρούνται ολόκληρες εξέδρες και απαγορεύεται σε οπαδούς η είσοδος στο γήπεδο χωρίς όμως να λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα. 

Νέα Φιλαδέλφεια: Οι επόμενες κινήσεις των Κροατών που προφυλακίστηκαν

Οι αστυνομικές ενέργειες περιορίζονται απλά στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, ενώ πολλοί σύνδεσμοι έχουν μετατραπεί σε χώρους για μπίζνες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top