Μενέντεζ: «Ο Ερντογάν φέρεται μαφιόζικα και εκβιάζει ως άλλος Κορλεόνε»

«Πιο κοντά στην απόκτηση F-16 η Τουρκία»

Την εκτίμηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στη θέση του Κογκρέσου σχετικά με το θέμα των μαχητικών F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία εξέφρασε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Μενέντεζ, όμως, εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Ερντογάν, τον οποίο αποκάλεσε «Κορλεόνε»

ΗΠΑ: «F-16 στην Τουρκία αν δεν χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ερντογάν, λέγοντας πως φέρεται ως άλλος «Βίτο Κορλεόνε», εκβιάζοντας μαφιόζικα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και έξι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν από την Αμερικανική κυβέρνηση εποπτικό μηχανισμό για να μην χρησιμοποιούνται τα μαχητικά κατά της Ελλάδας. Ακόμα, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο ανταποκριτής Δημήτρης Σουλτογιάννης, στην Ουάσιγκτον, έχει εδραιωθεί πλέον η άποψη ότι δεν μπορεί, στο όνομα της ένταξης ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ, να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια ενός εκ των παλαιότερων μελών της και πως η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση για να δικαιούται να αγοράσει αμερικανικά όπλα. 

Είναι ξεκάθαρο πια ότι η Ουάσιγκτον, αν χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έχει ήδη επιλέξει την Ελλάδα. Μένει τώρα να δούμε την έκβαση της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μενέντεζ: «Πιο κοντά στα F-16 η Τουρκία»

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είπε ότι πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον πιο κοντά στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μια δικλίδα ασφαλείας που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για τη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.  

Μπάιντεν: Να ενισχυθούν στρατιωτικά τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα έπρεπε κανονικά να είναι μια αυτοτελή διαδικασία που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα ενταξιακά κριτήρια. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαδικασία, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία και αυτό αφήνει περιθώριο σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία, για να διαπραγματευτούν επιμέρους θέματα. Στο σημείο, όμως, αυτό, δεσμεύτηκε ότι οι δημοκρατικοί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε ισχυρή θέση την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

«Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προτείνει,  εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι κάτι που είναι άγραφος κανόνας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να το παρακάμψει, θα αντιταχθώ σε αυτό και θα υπάρξουν συνέπειες με τα πράγματα που μπορώ να κάνω. Μπορούν να το κάνουν παρακάμπτοντας το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία», σημείωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Τέλος, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου για το συγκεκριμένο θέμα. «Έχω συζητήσει με τον υπουργό Μπλίνκεν τη σημασία της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που είναι αξιόπιστος και αυτό πρέπει να λάβουν υπόψιν στις μελέτες τους και είχα μια πολύ σύντομη συζήτηση σε πρώιμο επίπεδο με τον Τζέικ Σάλιβαν», ανάφερε χαρακτηριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top