​​​​​​Πεδίο μάχης η Γαλλία - Βγάζει στους δρόμους τα τεθωρακισμένα ο Μακρόν

Πυρπολήθηκαν κτίρια και αυτοκίνητα στις διαδηλώσεις για τον 17χρονο

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε εσπευσμένα στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής/ ΑΡ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να είναι παρών σε μία ακόμα υπουργική σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης, την οποία για τρίτο συνεχές βράδυ γνώρισε η Γαλλία, χθες Πέμπτη.

Μετά τη σύσκεψη, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων. Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Γαλλία: Οργή και επεισόδια μετά τον θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού

Αποτέλεσμα των χθεσινών εκδηλώσεων βίας, που γνώρισαν σχεδόν όλες οι γαλλικές πόλεις, ήταν ο τραυματισμός περίπου 250 αστυνομικών και οι προσαγωγές περίπου 670 ατόμων μικρής κυρίως ηλικίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γαλλικών μέσων ενημέρωσης, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές, που ενέχονται σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς, είναι ανήλικοι μεταξύ 14 και 18 ετών, όπως άλλωστε ήταν και ο Ναέλ που το βράδυ της περασμένης Τρίτης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντενέν δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν καταστραφεί/ AP Photo/Aurelien Morissard

Ο δήμαρχος της πόλης Ντενέν δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν καταστραφεί/ AP Photo/Aurelien Morissard

Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση εκατοντάδων δημοσίων κτιρίων και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί περίπου 500 κτίρια και 2.000 αυτοκίνητα. Ο γαλλικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών δήλωσε πως σήμερα δε θα εξυπηρετηθούν 20 γραμμές λόγω πυρπόλησης των λεωφορείων.

Στο Παρίσι σημειώθηκαν επιθέσεις κατά καταστημάτων ρούχων αλλά και τροφίμων. Ο δήμαρχος της πόλης Ντενέν που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν καταστραφεί.

Γαλλία: Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ μετά τις 21:00 ζητά η κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Oι διαδηλωτές πυρπόλησαν εκατοντάδες δημόσια κτίρια και αυτοίνητα/ βίντεο ΑΡ

Oι διαδηλωτές πυρπόλησαν εκατοντάδες δημόσια κτίρια και αυτοίνητα/ βίντεο ΑΡ

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Γαλλία: Νεκρός 17χρονος οδηγός αυτοκινήτου από πυρά αστυνομικού

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπετ Μπορν, που από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή συμμετέχει σε συσκέψεις για τη διαχείριση της κρίσης δήλωσε ότι οι χθεσινές εκδηλώσεις βίας είναι ασυγχώρητες. Πολιτικοί παράγοντες, κυρίως από τον χώρο της Ακροδεξιάς έχουν ζητήσει να κηρυχθούν πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν μέτρα καταστολής, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Mε πληροφορίες της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά και ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top