Έρευνα: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα

Η ηλικιακή ζώνη των 9 ετών με το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνων για το έμβρυο

Έρευνα: Οι Ελληνίδες αναβάλλουν το γάμο - Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα/ βίντεο αρχείου από ΕΡΤ 16/11/22

Περνώντας τα χρόνια, διαπιστώνουμε πως όλο και μεγαλώνει η ηλικία που οι γυναίκες αποκτούν παιδιά. Η αύξηση  της ηλικίας των νέων μητέρων έχει αποδοθεί στην αλλαγή των οικογενειακών αξιών, στις γυναίκες που δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους και στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Obstetrics & Gynaecology», υπάρχει μια ηλικιακή ζώνη εννέα ετών που είναι η καταλληλότερη και με τους λιγότερους κινδύνους για τη γυναίκα και το μωρό που θα φέρει στον κόσμο. 

Oι γυναίκες που έγιναν μητέρες σε ηλικία από 23 έως 32 ετών, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες./ φωτογραφία pixabay

Oι γυναίκες που έγιναν μητέρες σε ηλικία από 23 έως 32 ετών, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες./ φωτογραφία pixabay

Μελέτη που έγινε λοιπόν, σε περισσότερες από 31.000 γεννήσεις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έγιναν μητέρες σε ηλικία από 23 έως 32 ετών, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες. 

Όπως εξηγείται στην έρευνα τόσο οι γυναίκες κάτω των 20 ετών, όσο και οι πιο ώριμες γυναίκες αντιμετωπίζουν το ίδιο ποσοστό κινδύνου να έχουν προβλήματα τα μωράκια του.  Οι πρώτες ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με ελαττώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας πράγματα όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, ενώ οι ώριμες εγκυμοσύνες σχετίζονταν πιο στενά με παραμορφώσεις του κεφαλιού, του λαιμού, των ματιών και των αυτιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει γιατί οι νεαρές μητέρες πρέπει να αντιμετωπίσουν περισσότερους παράγοντες ανθυγιεινού τρόπου ζωής, όπως η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, ενώ οι πιο μεγάλες γυναίκες έχουν εκτεθεί σε περισσότερους περιβαλλοντικούς και στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μελέτη έρχεται καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μαμάδων στην Αμερική φτάνει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί. Οι Αμερικανίδες γεννούν τώρα για πρώτη φορά σε ηλικία 30 ετών κατά μέσο όρο, από 27 ετών που ήταν ο μέσος όρος το 2000 και 24 ετών που ήταν το 1970.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top