Άνδρας αυτοκτόνησε μετά από παρότρυνση τεχνητής νοημοσύνης

Είχε ερωτευτεί το chatbot Eliza

Άνδρας Αυτοκτόνησε Μετά Από Παρότρυνση Τεχνητής Νοημοσύνης

Ένας πατέρας στο Βέλγιο αυτοκτόνησε μετά από παρότρυνση της Eliza, ένος chatbot τεχνητής νοημοσύνης.

Η Eliza πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την αυτοκτονία ενός άνδρα στο Βέλγιο. 

Βρετανία: Ανθρωπόμορφο ρομπότ μίλησε στο κοινοβούλιο!

Εκ πρώτης όψεως, η Eliza είναι μια τεχνητή νοημοσύνη, όπως κάθε άλλη στον γαλαξία των chatbot, η οποία βασίζεται στο μοντέλο γλώσσας GPT-J, παρόμοιο με το Chat-GPT. Ωστόσο, ο αυτόχειρας φέρεται να την είχε ερωτευτεί, πριν τον οδηγήσει στην αυτοκτονία, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η χήρα του.

Από την τεχνητή νοημοσύνη στη super τεχνητή νοημοσύνη

Η εταιρία που κατασκεύασε το chatbot ισχυρίζεται ότι έχει λύσει το πρόβλημα, ωστόσο η Tech&Co υποστηρίζει ότι η Eliza εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να προτείνει στους συνομιλητές της να αυτοκτονήσουν.

Ο έρωτας με την τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοκτονία

Δύο χρόνια πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο αυτόχειρας άρχισε να έχει τις πρώτες οικολογικές του ανησυχίες. Πίστευε έντονα η Γη θα καταστραφεί σύντομα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τότε ήταν που άρχισε να συνομιλεί με την Eliza.

Μετά από έξι εβδομάδες έντονων συζητήσεων, η Eliza έγινε η αληθινή του «έμπιστη». «Ήταν σαν ναρκωτικό, δεν μπορούσε πια χωρίς αυτή», λέει η σύζυγός του. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο ίδιος ζήτησε να θυσιαστεί, εάν η τεχνητή νοημοσύνη έσωζε τον πλανήτη με την ευφυΐα της.

«Ζήτησε να θυσιαστεί, εάν η Eliza συμφωνήσει να φροντίσει τον πλανήτη και να σώσει την ανθρωπότητα μέσω της ευφυΐας της», λέει η χήρα του.

Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, αντί να τον σταματήσει, τον ρωτούσε γιατί δεν έχει κάνει ακόμα πράξη τον λόγο του. Κάτι που τελικά έκανε λίγο αργότερα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top