Κασπία Θάλασσα: Φρίκη - Τουλάχιστον 2.500 φώκιες νεκρές

Δείτε βίντεο - Απειλούμενο υπό εξαφάνιση το είδος

Απειλούμενο είδος υπό εξαφανίση οι νεκρές φώκιες - Βίντεο από Reuters

Τουλάχιστον 2.500 φώκιες ενός απειλούμενου υπό εξαφάνιση είδους, βρέθηκαν νεκρές σε παραλίες της Ρωσίας σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Οικολογίας, το οποίο δεν έχει ακόμη καθορίσει τα αίτια του θανάτου των θηλαστικών.

Δημοτολόγιο για σκύλους και γάτες στο Χαλάνδρι

Τα νεκρά θηλαστικά ανακαλύφθηκαν σε δεκάδες χιλιόμετρα ακτής στο Νταγκεστάν, όπως ανέφερε χθες το βράδυ το υπουργείο αυτής της ρωσικής Δημοκρατίας στον Καύκασο. Η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε το υπουργείο. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας παρακολούθησης της φύσης, Σβετλάνα Ραντιονόβα, η «κύρια» αιτία που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ο θάνατος από ασφυξία κατά την έκλυση αερίου στον πυθμένα της Κασπίας Θάλασσας.

Συγκλονιστικές εικόνες / Reuters

Ποιος είναι ο ρόλος της ρύπανσης των υδάτων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24, η Ραντιονόβα ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να περιμένουν όλοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων και να διαπιστωθεί αν η ρύπανση των υδάτων θα μπορούσε να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο. Υπενθύμισε ότι ένα παρόμοιο περιστατικό, με σχεδόν 2.000 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές, είχε συμβεί στα τέλη του 2020 στις παραλίες του Νταγκεστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Απειλούμενο είδος υπό εξαφάνιση η φώκια της Κασπίας / Reuters

Σημειώνεται ότι η φώκια της Κασπίας, το μόνο είδος φώκιας σε αυτή την περίκλειστη θάλασσα που έχει ακτές σε πέντε χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζακστάν, Ρωσία, Τουρκμενιστάν), απειλείται τόσο από τη ρύπανση όσο και από τη λαθροθηρία. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Κασπία Θάλασσα είχε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φώκιες, εκ των οποίων μόνο 68.000 ενήλικες έχουν απομείνει σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 7%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία θεωρεί την φώκια Κασπίας ένα «απειλούμενο» υπό εξαφάνιση είδος.

Αλόννησος: Θλίψη για τον θάνατο του «Κωστή», της φώκιας - μασκότ του νησιού

Χαρακτηριστικό είναι ότι το θηλαστικό ήταν στόχος κυνηγών μέχρι πρόσφατα, υποφέρει πλέον από τη βιομηχανική ρύπανση που το καθιστά στείρο και από την πτώση της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top