ΝΑSA: «Φρένο» στην ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Artemis» στη Σελήνη

Τεχνικό πρόβλημα εντόπισαν οι μηχανικοί της NASA

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η πρώτη αποστολή της ΝΑSΑ στη Σελήνη, 50 χρόνια μετά τη λήξη του θρυλικού προγράμματος «Απόλλων». Αιτία, η διαρροή υδρογόνου

Αναβλήθηκε η ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Artemis» της NASA στη Σελήνη, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκτόξευση.

ΗΠΑ: Επιστροφή στη Σελήνη - Σήμερα ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Άρτεμις»

Όπως ανακοίνωσε η NASA, υπήρξε διαρροή υδρογόνου, και οι μηχανικοί επιλύουν ένα πρόβλημα που ρυθμίζει έναν από τους κινητήρες στο κάτω μέρος του πυραύλου.

NASA: Αυτός είναι ο απόκοσμος ήχος μιας μαύρης τρύπας

 

Οι διαρροές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, δεδομένου ότι το υδρογόνο είναι ένα άκρως εύφλεκτο υλικό. Οι ομάδες εξετάζουν επίσης μια ρωγμή στο υλικό του συστήματος θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες.

Nωρίτερα, σε ανακοίνωση της η NASA είχε αναφέρει πως έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα από τότε που ο πύραυλος άρχισε να τροφοδοτείται με καύσιμα μετά τα μεσάνυχτα. 

NASA: Πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια

Η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της αποστολής «Artemis 1» με έναν πελώριο πύραυλο Space Launch System (SLS) που θα μετέφερε την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά θα επέστρεφε στη Γη, είχε προγραμματιστεί για τις 15:33 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας.

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Οι μηχανικοί της NASA συνεχίζουν να αξιολογούν το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top