NASA: Αυτός είναι ο απόκοσμος ήχος μιας μαύρης τρύπας

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστήρια του διαστήματος

Μαύρη τρύπα / Unsplash

Οι επιστήμονες της ΝASA αποκαλύπτουν τον απόκοσμο ήχο που κάνει μια μαύρη τρύπα. Ο ανατριχιαστικός ήχος που ακούγεται σε ανάρτηση της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος στο twitter προέρχεται από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους γαλαξιών Περσέας και απέχει περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

 

 

Ο ήχος αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια μιας ειδικής τεχνολογίας που αποκαλείται ηχοποίηση, τη μετάφραση των αστρονομικών δεδομένων σε ήχο. Το 2003 ήταν η πρώτη φορά που η μαύρη τρύπα συνδέθηκε με τον ήχο και χρησιμοποιήθηκε ως περιπτωσιολογική μελέτη, δεδομένου ότι οι αστρονόμοι προχώρησαν στην εξής ανακάλυψη: H πίεση από την μαύρη τρύπα προκάλεσε κυματισμούς στα καυτά αέρια του σμήνους γαλαξιών.

NASA: Πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια

Σημειώνεται ότι την ώρα που η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι δεν υπάρχει ήχος στο διάστημα, η νέα αποκάλυψη της NASA σχετικά με το ήχο της μαύρης τρύπας έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. 

NASA: Αυτή είναι η βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος

Υπογραμμίζεται ότι ο ήχος θεωρήθηκε ότι ήταν περίπου 57 οκτάβες κάτω από το μέσο Ντο και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν τα ανθρώπινα αυτιά, ωστόσο μέσω της ηχοποίησης οι ήχοι της μαύρης τρύπας να μπορούν να ακούγονται από τον άνθρωπο.

NASA: Ανακαλύφθηκε πρωτοπλανήτης με μάζα 9 φορές μεγαλύτερη του Δία

Σύμφωνα με τη NASA σε ανάρτησή της στο Twitter: «Η εσφαλμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει ήχος στο διάστημα προέρχεται επειδή το μεγαλύτερο μέρος του είναι ένα κενό, που δεν παρέχει τρόπο για να ταξιδέψουν τα ηχητικά κύματα. Ένα σμήνος γαλαξιών έχει τόσο πολλά αέρια, που έχουμε συλλάβει τον πραγματικό ήχο. Εδώ ενισχύεται και αναμειγνύεται με άλλα δεδομένα, για να ακούσουμε μια μαύρη τρύπα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top