Μόσχα: Ρεκόρ 20ετίας στο πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου

«Σωσίβιο» οι κυρώσεις - Εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Σε επίπεδο – ρεκόρ που μεταφράζεται σε 70,1 δισ. Δολάρια αυξήθηκε το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, παρά τις κυρώσεις, καθώς η εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Δένδιας:«Θα προστατεύσουμε την Οδησσό και την πολιτιστική μας παρουσία εδώ»

Το πλεόνασμα της Ρωσίας ήταν το μεγαλύτερο τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων συνέβαλε στο πλεόνασμα, το οποίο έχει αναδειχθεί ως βασικό οικονομικό σωσίβιο για το Κρεμλίνο δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να το απομονώσουν / AP

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σημειώνει ότι για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ουκρανία: Ένα δισ. ευρώ επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ήταν 153,1 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας μικρή μείωση από 166,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρει την Τράπεζα της Ρωσίας. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης, στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν–Ερντογάν: Μίλησαν για Συρία-Ουκρανικά σιτηρά

«Ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πάει καλά για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη διαρκή ζήτηση από πολλούς εξαγωγικούς εταίρους. Αλλά την ίδια ώρα, είναι επίσης ένα σύμπτωμα δυσφορίας με την βουτιά στις εισαγωγές να σπέρνει αναστάτωση σε ολόκληρη την οικονομία», τονίζει σε ανάλυση του στο Bloomberg Economics, ο οικονομολόγος με έδρα το Λονδίνο, Σκοτ Τζόνσον που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν στην οικονομία της Ρωσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν–Ερντογάν: Μίλησαν για Συρία-Ουκρανικά σιτηρά

Την ίδια ώρα, διεύρυνση του πλεονάσματος σε περίπου  28 δισεκατομμύρια δολάρια από 14 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζονταν τον Μάιο, δείχνου τα πρόσφατα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ρωσίας δεν αναλύει τα μηνιαία στοιχεία, αλλά τα στοιχεία μπορούν να εκτιμηθούν αφαιρώντας αριθμούς από προηγούμενες αναφορές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top