«Η Ουκρανία θα διαλυθεί», λένε ρωσικά ΜΜΕ - «Τη διεκδικούν και άλλες χώρες»

NY Times: Οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Ουκρανούς να σκοτώσουν Ρώσους αξιωματούχους

Η Ρωσία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης για να απομακρυνθούν άμαχοι. Ο Ζελένσκι καλεί τον ΟΗΕ να «σώσει» τους τραυματίες. Τα ξημερώματα διασώθηκαν 344 άμαχοι στη Μαριούπολη. Στο μεταξύ δημοσίευμα «βόμβα» των New York Times υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Ουκρανούς να σκοτώσουν ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους. 

Ουκρανία: «Ο Πούτιν ετοιμάζει παρέλαση στην καμένη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου»

Στο μεταξύ Ρώσος γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσίας δήλωσε χθες σε ρωσική εφημερίδα πως υπάρχουν τμήματα της Ουκρανίας που θέλουν να επανενωθούν με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ενώ είπε πως και η Πολωνία θα προσπαθήσει να πάρει πίσω εδάφη που θεωρεί «δικά της». 

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη lenta.ru ο Σεργκέι Τσεκόφ: «Η Ουκρανία άρχισε να καταρρέει ως αποτέλεσμα της κατάφωρης αχαριστίας απέναντι στη Ρωσία, η οποία στην πραγματικότητα δημιούργησε αυτό το κράτος». 

«Καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας είναι διαφορετικοί. Στην ανατολή σκέφτονται ένα πράγμα, στη δύση άλλο, στο κέντρο ένα τρίτο, στο νότο ένα τέταρτο. Και αντί να καταλάβουν ότι η Ουκρανία είναι ποικιλόμορφη, πολυεθνική, εισήγαγαν μια αντιρωσική πολιτική, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της», σημείωσε.

Κηδεία Ουκρανού στρατιώτη στον πόλεμο

H πρόβλεψή του είναι πως η Κριμαία και το Ντονμπάς σίγουρα δε θα επιστρέψουν στη χώρα, ενώ το πιθανότερο είναι και τα εδάφη που ελέγχει τώρα ο ρωσικός στρατός να περάσουν στη Ρωσία. 

Πάντως, παρόμοια πεποίθηση έχει και Ουκρανός πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος λέει ότι τμήμα της χώρας με πρωτεύουσα το Λβιβ θα περάσει στην Πολωνία μετά από αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

Ρωσία: Ετοιμάζει το Κρεμλίνο ψευδοκράτος στην νότια Ουκρανία;

«Περιμένουμε από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να διεκδικήσουν το έδαφος που έλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος», είχε αναφέρει ο ίδιος τον Φεβρουάριο.

Κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη για τρεις μέρες 

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και θα ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τρεις ημέρες από σήμερα, Πέμπτη, ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Αζοφστάλ προκειμένου ν' απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε το υπουργείο Άμυνας. 

Λεωφορείο που μεταφέρει αμάχους από τη Μαριούπολη

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να «σωθούν» οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες. 

Ουκρανία: «Αν ο Πούτιν χάσει τον πόλεμο, θα τον σκοτώσουν!»

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών. 

Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Azovstal μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ουκρανία: 344 άμαχοι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις  

Ακόμη 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Ουκρανία: «Σφοδρές μάχες και συγκρούσεις στο εργοστάσιο Αζοφστάλ»

«Είναι ακόμα μια μικρή νίκη για εμάς», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η κυρία Βέρεστσουκ, ευχαριστώντας τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν χθες από τη Μαριούπολη, τη Μάνχους, την Μπερντιάνσκ, την Τοκμάκ και τη Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

New York Times: «Οι ΗΠΑ βοηθούν τους Ουκρανούς να σκοτώνουν Ρώσους στρατηγούς»

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, υποστήριξε χθες Τετάρτη, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα New York Times.

«Η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί», κατά το δημοσίευμα.

Τα ρωσικά τανκς μέσα στους κατεστραμμένους δρόμους της Ουκρανίας

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Times.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει κάπου 12 Ρώσους στρατηγούς.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε «ηρωικά» στην Ουκρανία.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ

Οι πηγές των NYT δε θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι Ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσημα ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, πήγε για «αρκετές ημέρες» την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ τραυματίστηκε.

Μία εικόνα της Παναγίας πάνω σε άρμα Ουκρανών

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή ότι αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί χτυπήθηκαν όταν έγινε «έκρηξη» στην Ιζιούμ, προσθέτοντας πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου βρισκόταν επιτόπου. Όμως άλλος ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματικός δεν τραυματίστηκε.

Η αμερικανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, την οποία η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει αλλά χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προμηθεύσει, με πολύ πιο διαφανή τρόπο, στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, πυρομαχικών και, πιο πρόσφατα, βαρέων πυροβόλων, ελικοπτέρων και UAVs.

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία εξασθενημένη σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί πλέον να κάνει πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία», δήλωνε την 25η Απριλίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top