Κορωνοϊός: «Πιθανή μια νέα "δολοφονική" μετάλλαξη από το φθινόπωρο»

Ανησυχία από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας

Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαγκάη - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Για μια νέα «δολοφονική» μετάλλαξη του κορωνοϊού έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ. Έντονη κριτική από άλλους επιδημιολόγους.

Lockdown στη Σαγκάη: Υπάρχει νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού; Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας και επιδημιολόγου, Καρλ Λάουτερμπαχ, ότι το ερχόμενο φθινόπωρο είναι πιθανό η ανθρωπότητα να έρθει αντιμέτωπη με μια νέα, επικίνδυνη και «δολοφονική», όπως αποκάλεσε, μετάλλαξη του κορωνοϊού, την ώρα που αίρονται μαζικά οι περιορισμοί.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, στόχος του παραμένει η αποτροπή ενός νέου, ενδεχομένως πιο επικίνδυνου κύματος της πανδημίας, γι' αυτό και εξήγγειλε νέες παραγγελίες εμβολίων.

Καρλ Λάουτερμπαχ

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ - AP

«Καταγράφονται προς το παρόν νέες υπο-μεταλλάξεις της Όμικρον και αυτό μου προκαλεί ανησυχία. Mπορεί να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη τόσο μεταδοτική όσο η Όμικρον και τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ίσως από το φθινόπωρο να επιστρέψει η υποχρεωτική μάσκα στους κλειστούς χώρους.

Αυτό, όμως, που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον Λάουτερμπαχ, είναι το γεγονός ότι έχουν μικρύνει τα χρονικά διαστήματα που μεσοβολαβούν μεταξύ δύο μεταλλάξεων, κάτι που δυσχεραίνει τόσο τους εμβολιασμούς, όσο και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Έντονη κριτική από άλλους επιδημιολόγους για τις δηλώσεις Λάουτερμπαχ

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η κριτική που ασκείται στον Καρλ Λάουτερμπαχ για τη χρήση του όρου «δολοφονική μετάλλαξη».

Όπως ανέφερε στην Bild ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιτ Χάνασιτ ο όρος αυτός είναι «αντιεπιστημονικός» και δημιουργεί αβεβαιότητα στον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι ούτε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Γερμανός ειδικός τονίζει, επίσης, τη σημασία της βασικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί στο μεταξύ στον γενικό πληθυσμό τόσο μέσω του εμβολιασμού αλλά και της κυτταρικής ανοσίας μέσω μολύνσεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top