Κόντρα Τσαβούσογλου – Φινλανδού ΥΠΕΞ για Ελλάδα και προσφυγικό

Η απάντηση του Νίκου Δένδια 

Η απάντηση του Νίκου Δένδια στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Πυρά κατά της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ για το μεταναστευτικό  εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Φινλανδό ομόλογο του, Πέεκα Χάβιστο.

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στο Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν από την Τουρκία», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η Frontex έχει στηρίξει την απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα τις επαναπροωθήσεις. Τα βίντεο, τα ντοκουμέντα τα μοιραστήκαμε και με την ΕΕ».

Νέο «χαστούκι» Δένδια σε Τσαβούσογλου: Μαθήματα από Τουρκία δε δεχόμαστε  

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ απάντησε στον κ. Τσαβούσογλου, υπερασπιζόμενος την Ελλάδα και την Ιταλία που αποτελούν χώρες υποδοχής προσφύγων:

«Πρέπει να υπερασπιστώ την Ευρώπη και την Frontex και όλο το σύστημα της προστασίας των συνόρων. Πρόσφατα, το φθινόπωρο είδαμε το τι συνέβη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία. Εκεί υπήρξε ένα πλασματικό κύμα προσφύγων καθώς οι πρόσφυγες σπρώχθηκαν από τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορα της Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας. Εκεί προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και την Frontex», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως πως η Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση. Πρέπει να σηκώσουμε κοινά το βάρος αυτού του προφυγικού κύματος. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίζουμε απέναντι στο προσφυγικό κύμα που προέρχεται και από τη Μεσόγειο». 

Η απάντηση του Νίκου Δένδια 

Ο κ. Δένδιας απάντησε συγκεκριμένα σε ερώτηση για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τον θάνατο μεταναστών σε… τουρκικό έδαφος: «Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, και θα τηλεφωνήσω στον φίλο μου και ομόλογό μου [τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών] για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος Υπουργός. Όμως θέλω να είμαι σαφής. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top