Η Ευρώπη αποχαιρετά τον Σασόλι - Υπέφερε από τη «νόσο των λεγεωναρίων»

Άγνωστη η αιτία θανάτου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ευρώπη αποχαιρετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νοσοκομείο της Ιταλίας. Ο 65χρονος Πρόεδρος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τις 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του τη Δευτέρα. Οι λεπτομέρειες της κηδείας του θα ανακοινωθούν σύντομα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ρομπέρτο Κουίγιο.

Νταβίντ Σασόλι: Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Σασόλι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα, πριν μεταπηδήσει στην τηλεόραση. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 ως μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας - μέρος της ευρύτερης ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ. 

Μεσίστια κυματίζει σήμερα η σημαία της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- πηγή ΑΡ

Μεσίστια κυματίζει σήμερα η σημαία της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- πηγή ΑΡ

Ο λόγος του θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστός. Ο Σασόλι είχε περάσει καρκίνο, αλλά τον είχε ξεπεράσει πολλά χρόνια πριν. Τον τελευταίο καιρό υπέφερε από τη «νόσο των λεγεωναρίων». Αυτό τουλάχιστον είχε ειπωθεί, όμως είναι άγνωστο αν αυτή ήταν η αιτία του θανάτου του. 

O Nταβίντ Σασόλι- πηγή ΑΡ

O Nταβίντ Σασόλι- πηγή ΑΡ

«Είμαι συντετριμμένη», έγραψε στο Twitter η ευρωβουλευτής Roberta Metsola, η οποία είναι υποψήφια του ΕΛΚ για να διαδεχθεί τον Σασόλι στην προεδρία του Κοινοβουλίου. «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή». Πρόσθεσε ότι ο Σασόλι είχε «αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει τον κόσμο καλύτερο και δικαιότερο».

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της στο twitter τονίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος Ευρωπαίος» κι ένας «περήφανος Ιταλός». Ειδικότερα η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει: «Λυπάμαι βαθιά για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού. Ο Ντάβιντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του. Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε Ντάβιντ!» 

Aργότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προχώρησε σε προφορική δήλωση για τον θάνατο του Σασόλι.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη. Σήμερα η Ένωσή μας χάνει έναν πεπεισμένο φιλοευρωπαίο, έναν ειλικρινή δημοκράτη και έναν καλό άνθρωπο. Ο David Sassoli ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη και ισχυρές πεποιθήσεις. Όλοι αγαπούσαν το χαμόγελό του και την καλοσύνη του, ωστόσο ήξερε να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Το 1989, βρισκόταν στο Βερολίνο, ανάμεσα στους νέους Ευρωπαίους, όταν έπεσε το Τείχος. Και από τότε, στάθηκε στο πλευρό της Δημοκρατίας και της ενωμένης Ευρώπης. Σε πάνω από μια δεκαετία υπηρεσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερασπίστηκε συνεχώς την Ένωση και τις αξίες της, αλλά πίστευε επίσης ότι η Ευρώπη έπρεπε να προσπαθήσει για περισσότερα.

Ήθελε η Ευρώπη να είναι πιο ενωμένη, πιο κοντά στους λαούς της, πιο πιστή στις αξίες μας. Αυτή είναι η κληρονομιά του. Και έτσι θα τον θυμάμαι. Ως υπέρμαχο της Δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και ως αγαπητό φίλο. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του, Alessandra, τα παιδιά του, Giulio και Livia, και όλους τους φίλους του».

«Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος από τον ξαφνικό θάνατο του Νταβίντ Σασόλι», έγραψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter. «Το όραμά του για την Ευρώπη ως φάρος ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο θα λάμπει ως διαρκής κληρονομιά. Θρηνούμε αυτόν τον αξιόλογο Ιταλό και περήφανο Ευρωπαίο». 

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top