Ποιο είναι το επάγγελμα του μέλλοντος σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

Τι είπε σε συνέντευξη του στο πλαίσιο του Climate Tech Summit

Μπιλ Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν χρειάζεται να βγάλει χρήματα επενδύοντας στην κλιματική αλλαγή. Αλλά για όσους θέλουν να το κάνουν ο Γκέιτς βλέπει πολλές ευκαιρίες.

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Μοίρασαν την περιουσία και «έριξαν» τα παιδιά τους

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο του εικονικού SOSV Climate Tech Summit, ο Gates είπε ότι οι μελλοντικές αποδόσεις στις επενδύσεις για το κλίμα θα είναι συγκρίσιμες με αυτές που έχουν παραγάγει οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας.

«Θα υπάρξουν οκτώ Τέσλα, 10 Τέσλα», είπε ο Γκέιτς. «Και μόνο ένα από αυτά είναι πολύ γνωστό σήμερα».Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επικεφαλής τον Έλον Μασκ έχει διπλασιαστεί σε αξία τον περασμένο χρόνο και έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 2.000% τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Για τους νικητές, όποιος επένδυσε στην Tesla αισθάνεται πολύ έξυπνος», είπε ο Γκέιτς.Προβλέπει ότι τα κέρδη θα κατανέμονται σε ένα ευρύτερο φάσμα εταιρειών, πέρα από το χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων.

«Θα υπάρξουν, ξέρετε, εταιρείες Microsoft, Google, Amazon που θα βγουν από αυτόν τον χώρο», είπε ο Γκέιτς. Ο Γκέιτς συνίδρυσε τη Microsoft το 1975, ενώ η Amazon και η Google κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1990 καθώς το διαδίκτυο απογειωνόταν.

Είναι τώρα τρεις από τις τέσσερις πιο πολύτιμες αμερικανικές εταιρείες. Επί του παρόντος, η Gates αξίζει 134,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.Η SOSV είναι μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϋ που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας σε αρχικό στάδιο.

Ο Γκέιτς επενδύει στην καθαρή τεχνολογία μέσω της εταιρείας του Breakthrough Energy Ventures, η οποία μετρά επίσης ως επενδυτές τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και τον Ρέι Ντάλιο.

Ενώ ο Γκέιτς είναι ανοδικός στον τομέα, είπε ότι πολλά χρήματα θα ξεπλυθούν, όπως ακριβώς έκανε όταν έσκασε η φούσκα του διαδικτύου, προσθέτοντας ότι σήμερα είναι «σαν τις πρώτες μέρες του λογισμικού και των υπολογιστών».

Ο Γκέιτς είπε επίσης ότι μεγάλο μέρος της τεχνολογίας βρίσκεται «σε επίπεδο εργαστηρίου» και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αξιολόγηση της οικονομικής βιωσιμότητας της ιδέας.Επίσης, πολλά από τα έργα θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για να αποδειχθεί ότι λειτουργούν.

Ορισμένα πράγματα όπως η πυρηνική σύντηξη και η αποθήκευση ενέργειας απαιτούν «εκατοντάδες εκατομμύρια ή, στην περίπτωση των πυρηνικών, δισεκατομμύρια» δολάρια για να δοκιμαστούν, είπε. «Δεν είστε σίγουροι αν» αυτές οι τεχνολογίες «θα μπορούν να συνεισφέρουν ή όχι», είπε.

Εκτός από τις τεράστιες κεφαλαιακές δεσμεύσεις, η τεχνολογία του κλίματος χρειάζεται οι κυβερνήσεις να καθορίσουν «ενθαρρυντικές πολιτικές» που να διευκολύνουν την υιοθέτηση τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών, είπε.

Μπιλ Γκέιτς: Διαζύγιο μετά από 27 χρόνια γάμου

Οι επενδυτές που θέλουν να βάλουν χρήματα στο διάστημα με λιγότερο κίνδυνο «μπορούν να είναι μέρος της χρηματοδότησης ηλιακών πεδίων», είπε.

Οι πιο δύσκολες προβλέψεις για τις αγορές είναι η άμεση δέσμευση άνθρακα στον αέρα, το υδρογόνο, ο χάλυβας και τα καύσιμα της αεροπορίας.

«Θα έχουμε υψηλό ποσοστό αποτυχίας», είπε ο Γκέιτς. Αλλά υπάρχουν αρκετές ιδέες να «έχουμε μια πιθανότητα ουσιαστικής επιτυχίας», ιδιαίτερα με τη σωστή κυβερνητική βοήθεια, είπε.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top