Νορβηγία: Πέντε νεκροί από την επίθεση του τοξοβόλου

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης που θύμισε τον Μπρέιβικ

αστυνομία

Τον τρόμο και τον θάνατο σκόρπισε χθες στην πόλη Κόνγκσμπεργκ της Νορβηγίας ένας 37χρονος από τη Δανία, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος βγήκε στους δρόμους και άρχισε να επιτίθεται σε ανυποψίαστους πολίτες, εκτοξεύοντας βέλη με το τόξο του. 

Νορβηγία: Άνδρας επιτέθηκε με τόξο και βέλη - Πολλοί νεκροί και τραυματίες

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που ξύπνησε μνήμες από το μακελειό με δράστη τον ακροδεξιό Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος εκτέλεσε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους στο νησί Ουτέγια. 

Η αστυνομία δε θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του δράστη, ενώ δεν αποκλείει η επίθεση να ήταν τρομοκρατική ενέργεια. 

Ο δράστης συνελήφθη και σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάζεται με τις αρχές, δίνοντας λεπτομερή κατάθεση. Επίσης θεωρείται ότι έδρασε μόνος του και δεν αναζητείται κάποιος συνεργός του. 

«Μπορώ δυστυχώς να επιβεβαιώσω ότι έχουμε πέντε νεκρούς και δύο τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Εϊβίντ Ος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Ο ένας είναι αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ την ώρα της επίθεσης.

Προς το παρόν τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο 37χρονος είχε ασπαστεί το Ισλάμ, ενώ έχει ψυχιατρικό ιστορικό. Οι πληροφορίες αυτές πάντως δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία. 

Νορβηγία: Βγήκε στους δρόμους με φαρέτρα στον ώμο και «γάζωνε» κόσμο

Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε στις 18:13 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 19:13 ώρα Ελλάδας), συνέλαβε τον ύποπτο στις 18:47 (19:47). Η επίθεση έγινε στη μικρή πόλη των περίπου 25.000 κατοίκων, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Όσλο.

Οι εικόνες με βέλη καρφωμένα στους τοίχους ή πεσμένα στο δρόμο, σοκάρουν.

Κάτοικος της περιοχής, η οποία είδε εν μέρει την επίθεση, είπε στο TV2 πως άκουσε πανδαιμόνιο και είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να καλυφθεί και έναν άνδρα στη γωνιά του δρόμου με βέλη μέσα σε φαρέτρα στον ώμο του κι ένα τόξο στο χέρι.

«Μετά, είδα κόσμο να τρέχει για να σώσει τη ζωή του. Ανάμεσά τους ήταν μια γυναίκα που κράταγε παιδί από το χέρι», αφηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Τα γεγονότα αυτά μας συγκλονίζουν», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ. 

Στους κατοίκους συστάθηκε από τις τοπικές αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πολλά ασθενοφόρα.

Ελικόπτερα της αστυνομίας και ελικόπτερα αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και ομάδα πυροτεχνουργών, επίσης στάλθηκαν επιτόπου.

Η γενική διεύθυνση της νορβηγικής αστυνομίας έδωσε εντολή τα μέλη της να οπλοφορούν προσωρινά σε όλη τη χώρα.

Νορβηγία: Ξύπνησαν μνήμες από την επίθεση του Μπρέιβικ

Στο παρελθόν η Νορβηγία, χώρα παραδοσιακά ειρηνική, έχει υποστεί αιματηρές επιθέσεις οπαδών της άκρας δεξιάς.

Μπρέιβικ

Ο Άντερς Μπρέιβικ

Την 22η Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους, αρχικά πυροδοτώντας βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο (8 νεκροί), προτού πάει στο νησάκι Ουτόγια, όπου ήταν συγκεντρωμένα μέλη της νεολαίας των Εργατικών, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό και αρχίσει να ρίχνει με τουφέκι, σκοτώνοντας 69 ανθρώπους.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φιλίπ Μάνσχαους άνοιξε πυρ μέσα σε τέμενος σε προάστιο του Όσλο, προτού τον αφοπλίσουν πιστοί χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ο νεοναζί, ρατσιστής νεαρός είχε προηγουμένως δολοφονήσει την υιοθετημένη ετεροθαλή αδελφή του, ασιατικής καταγωγής.

Από τη νορβηγική αστυνομία έχουν ανατραπεί διάφορα σχέδια επιθέσεων τζιχαντιστών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top