Μπάιντεν: «Μετά από 20 χρόνια ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν»

Το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την κατάληψη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά το διάγγελμά του, «υποστήριξε σθεναρά» την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Αφγανιστάν: Άγνωστη η επόμενη ημέρα - Αδειάζει από ξένους η χώρα

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν». «Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να οικοδομήσουν ένα κράτος στο Αφγανιστάν», δήλωσε. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους» τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για πολύ θλιβερά γεγονότα, ωστόσο δε μετανιώνει για την απόφασή του να τερματίσει τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν. «Δεν θα κάνω στο Αφγανιστάν ότι έγινε στο Βιετνάμ. Προτιμώ να δεχτώ όλη αυτή την κριτική, παρά να περάσω την απόφαση αυτή σε έναν άλλο πρόεδρο» ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα διεξάγουν «αν κριθεί απαραίτητο» ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν ενώ ξεκαθάρισε ότι αν ο αμερικανικός στρατός δεχτεί επίθεση, θα απαντήσει πολύ δυναμικά.

Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια στο Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ο τρόπος να το κάνουμε δεν είναι μέσω ατελείωτων στρατιωτικών αναπτύξεων», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε το διάγγελμά του λέγοντας πως η απόφασή του για την απόσυρση των στρατευμάτων είναι η σωστή και αποχώρησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top