Κινεζικός πύραυλος: Τέλος αγωνίας- Απομεινάρια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό

To μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα

Η απογείωση του κινεζικού πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β»  όπως φαίνεται από το διάστημα-  Τεχνικοί στο κέντρο ελέγχου πτήσεων αεροδιαστημικής του Πεκίνου πανηγυρίζουν για την εκτόξευση/ βίντεο Reuters

Απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, βάζοντας τέλος σε ημέρες εικασιών για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια.

Κινέζικος πύραυλος πέφτει στη γη: ΝΟΤΑΜ επιφυλακής και στη χώρα μας

Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων. 

Ο πύραυλος Long March 2F που μεταφέρει την κάψουλα Shenzhou 10 με τρεις αστροναύτες εκτοξεύεται από το Δορυφορικό Κέντρο Εκτόξευσης στην επαρχία Gansu της βορειοδυτικής Κίνας, στις 11 Ιουνίου 2013. Απογειώθηκε σε αποστολή 15 ημερών με ένα διαστημικό εργαστήριο και για την εκπαίδευση των νέων - φωτογραφία ΑΡ

Ο πύραυλος Long March 2F που μετέφερε την κάψουλα Shenzhou 10 με τρεις αστροναύτες, εκτοξεύτηκε από το Δορυφορικό Κέντρο Εκτόξευσης στην επαρχία Gansu της βορειοδυτικής Κίνας, στις 11 Ιουνίου 2013. Απογειώθηκε σε αποστολή 15 ημερών με ένα διαστημικό εργαστήριο για την εκπαίδευση των νέων - φωτογραφία ΑΡ

To μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα

Τα συντρίμμια από τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία 5Β» είχαν κάνει μερικούς να κοιτάζουν με ανησυχία προς τον ουρανό μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, όμως το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα. 

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια. 

Ο πύραυλος «Μεγάλη Πορεία» που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί. 

Ο πύραυλος Long March-5 απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Εκτόξευσης επαρχία Hainan της νότιας Κίνας, στις 24 Νοεμβρίου 2020. Η Κίνα ξεκίνησε μια φιλόδοξη αποστολή για να φέρει πίσω «υλικό» από την επιφάνεια του φεγγαριού για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 40 χρόνια - AP Photo / Mark Schiefelbein

Ο πύραυλος Long March-5 απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Εκτόξευσης επαρχία Hainan της νότιας Κίνας, στις 24 Νοεμβρίου 2020. Η Κίνα ξεκίνησε μια φιλόδοξη αποστολή για να φέρει πίσω «υλικό» από την επιφάνεια του φεγγαριού για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 40 χρόνια - AP Photo / Mark Schiefelbein

Oι εικασίες για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια του πυραύλου

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι καλυμμένο με νερό, οι πιθανότητες να έπεφτε ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή στην ξηρά ήταν χαμηλές και οι πιθανότητες να προκαλούνταν τραυματισμοί ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με ειδικούς.  Όμως η αβεβαιότητα για την πορεία που θα ακολουθούσε ο πύραυλος κατά την πτώση του και το γεγονός ότι η Κίνα δε διατύπωσε ισχυρότερες διαβεβαιώσεις πριν από την επιστροφή του πυραύλου στην ατμόσφαιρα είχαν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες.

Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν Μακντάουελ είπε στο Reuters πως η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο. 

Από τον Ιούλιο 1979 που μεγάλα τμήματα του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA έπεσαν στην Αυστραλία, οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν να αποφεύγουν τέτοιες ανεξέλεγκτες επιστροφές στην ατμόσφαιρα μέσω του σχεδιασμού των διαστημικών σκαφών τους, δήλωσε ο Μακντάουελ. 

«Το γεγονός ότι οι κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο Μακντάουελ, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. 

Η Global Times, η κινεζική ταμπλόιντ που εκδίδεται από την επίσημη Λαϊκή Ημερησία, απέρριψε ως «δυτικές υπερβολές» τις ανησυχίες ότι ο πύραυλος είναι εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top