Μπλίνκεν: Ζητούμε ενδελεχή έρευνα για την προέλευση του covid από την Κίνα

Χρειαζόμαστε μια πιο καταληκτική αναφορά για το πώς ξεκίνησε η πανδημία

Οι θάνατοι από την πανδημία παγκοσμίως.

«Η αποτυχία της Κίνας να παράσχει πρόσβαση σε ειδικούς για την παγκόσμια υγεία κατέστησε την πανδημία του κορωνοϊού χειρότερη από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Κορωνοϊός: Ένα στα τρία παιδιά που νοσηλεύονται στις ΗΠΑ μπαίνουν σε ΜΕΘ

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διενεργηθεί ενδελεχής έρευνα για την προέλευση του Covid-19, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να φθάσουμε μέχρι τον πάτο» σε ότι αφορά τις έρευνες. Οι αιχμηρές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζουν την κριτική που ασκούν άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Η Κίνα δεν έδωσε πρόσβαση σε διεθνείς ειδικούς ούτε μοιράστηκε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να παράσχει αληθινή διαφάνεια, είπε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη στην εκπομπή Meet the Press του δικτύου NBC. Ως αποτέλεσμα, ο ιός «ξέφυγε από τον έλεγχο πιο γρήγορα και, πιστεύω, με πολύ πιο φοβερά αποτελέσματα απ' ό,τι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε στις 30 Μαρτίου πως δεν δόθηκαν στοιχεία στους ερευνητές του οργανισμού που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας. Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, και δημοσιοποιήθηκε τότε ανέφερε πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, και πως η διαρροή από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανο» να ήταν η αιτία.

Κορωνοϊός: Θάνατοι και κρούσματα παγκοσμίως - Ο νεότερος απολογισμός

Ο Τέντρος είπε πως το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Τα γεγονότα υπογραμμίζουν γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας παγκόσμιας υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, είπε ο Μπλίνκεν. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν δέσμευση για διαφάνεια, διαμοιρασμό πληροφοριών και πρόσβαση για τους ειδικούς «και η Κίνα έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτό», είπε. Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως είναι σημαντικό υπάρξει μια πιο καταληκτική αναφορά για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

«Πρέπει να κάνουμε αυτό ακριβώς ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι συνέβη, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή βολή που θα εμποδίζει να επαναληφθεί», είπε. «Είναι γι΄αυτό που χρειάζεται να φθάσουμε μέχρι τον πάτο αυτής της υπόθεσης». Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΠΟΥ τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν την Κίνα να παράσχει «πλήρη πρόσβαση» των ανεξάρτητων ειδικών σε όλα τα στοιχεία για το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.

Πηγή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top