To σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην ΕΕ

Πρωτοβουλίες, στοχοθετημένες εξετάσεις και Μητρώο Καρκινικών Ανισοτήτων

Στέλλα Κυριακίδου

To συνεκτικό σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην ΕΕ παρουσίασε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, εξηγώντας αναλυτικά τα συστατικά του σε σχέση με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ των κρατών μελών.

Κυριακίδου για ΑstraZeneca: Yπάρχουν και ηθικές ευθύνες για τα εμβόλια

Συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, η Στέλλα Κυριακίδου έκανε μια αναδρομή της πορείας προς τη σημερινή παρουσίαση και σημείωσε ότι «μετά από 12 μήνες διαβούλευσης, ακροάσεων και διδαγμάτων, σηματοδοτούμε ένα άλλο σημαντικό στάδιο σε αυτό το ταξίδι».

«Ένα ταξίδι που, αν μου επιτρέπετε να μοιραστώ μια πιο προσωπική σημείωση, ξεκίνησε για τον εαυτό μου πριν από 24 χρόνια, όταν πρωτο-διαγνώστηκα και συνειδητοποίησα την έλλειψη πληροφοριών, την ανισότητα στην πρόσβαση στη φροντίδα, το στίγμα και τον φόβο που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια. Ήξερα τότε έπρεπε να κάνουμε περισσότερα και διαφορετικά. Ότι το προσωπικό έπρεπε να γίνει πολιτικό», υπενθύμισε η Επίτροπος.

Η ίδια ανέφερε πως η φετινή χρονιά μας βρίσκει στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας «και αυτό φυσικά επηρέασε τη ζωή των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο στην ΕΕ, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους», τόνισε.

Αν δεν αναλάβουμε επείγουσα, αποφασιστική και εκτεταμένη δράση, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα διαγνωστούν με καρκίνο

«Με αυτό το Σχέδιο, στοχεύουμε στη πρόληψη - θυμηθείτε, έως και το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν. Θα αντιμετωπίσουμε βασικούς παράγοντες κινδύνου, όχι μόνο το κάπνισμα ή την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και την παχυσαρκία, τη διατροφή, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την έκθεση σε ρύπανση ή καρκινογόνες ουσίες και λοιμώξεις» ανέφερε.

Στόχος είναι να εξαλειφθούν οι καρκίνοι που προκαλούνται από ιούς ανθρώπινου κονδυλώματος. «Προτείνουμε την υποστήριξη της ΕΕ στα κράτη μέλη για τον εμβολιασμό και στοχεύουμε στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού των κοριτσιών της ΕΕ και να αυξήσουμε σημαντικά τον εμβολιασμό των αγοριών έως το 2030» είπε και πρόσθεσε πως θα δημιουργήσουμε μια «Γενιά χωρίς καπνό», που σημαίνει ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040, σε σύγκριση με περίπου 25% σήμερα.

Ακόμη, θα εξεταστεί η προώθηση υγιεινότερης διατροφής, η μείωση των καρκινογόνων ρύπων στα τρόφιμα, η διατροφική επισήμανση και η εμπορία ανθυγιεινών προϊόντων διατροφής. «Προτείνουμε επίσης την υποχρεωτική επισήμανση των συστατικών και της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και προειδοποιήσεις για την υγεία για τα αλκοολούχα ποτά», ανέφερε.

Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω διαλογής προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα να νικήσει τον καρκίνο και να σώσει ζωές, προειδοποίησε η Επίτροπος.

Επίσης, ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της στοχοθετημένης εξέτασης και στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του γαστρικού συστήματος.

Ανέφερε ακόμα ότι «μέχρι το 2025, θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ΕΕ που θα συνδέει αναγνωρισμένα εθνικά κέντρα καρκίνου σε κάθε κράτος μέλος για τη βελτίωση της πρόσβασης σε διάγνωση και φροντίδα υψηλής ποιότητας».

Δήλωσε ακόμη ότι μέχρι το 2023, θα ξεκινήσει η πρωτοβουλία «Καλύτερη ζωή για ασθενείς με καρκίνο», εστιάζοντας στην παρακολούθηση της φροντίδας και στην επιστροφή στην εργασία, την κοινωνική ένταξη και τις πρακτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα που μπορούν να οδηγήσουν σε αδικία για λόγους υγείας.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης και πρόσβασης στην περίθαλψη οπουδήποτε ζουν στην ΕΕ», τόνισε.

Τέλος, μίλησε για την έναρξη ενός «Μητρώου Καρκινικών Ανισοτήτων» για τον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ κρατών μελών και περιφερειών έως το 2022, καθώς και της πρωτοβουλίας «Βοηθώντας τα παιδιά με καρκίνο» για να διασφαλιστεί ε ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top