Τσαβούσογλου- Στόλτεμπεργκ: Συζητούν για αποφυγή ατυχημάτων στη Μεσόγειο

Συνάντηση Δένδια -Στόλτενμπεργκ την επόμενη εβδομάδα

Μεβλούτ Τσαβούσογλου/ apimages

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ συζήτησαν για το μηχανισμό αποφυγής ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην έδρα του ΝΑΤΟ και συζήτησαν για «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επί του μηχανισμού απεμπλοκής και τη μείωση των επικινδύνων περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και άλλα ζητήματα ασφαλείας.

Συνάντηση Σχοινά -Τσαβούσογλου: «Είναι ώρα για θετικά βήματα»

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο ΝΑΤΟ «πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη εντός της Συμμαχίας», σημείωσε ότι η Τουρκία «αναλαμβάνει κρίσιμους και ηγετικούς ρόλους στην εξασφάλιση της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας» και «θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ στις αποστολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Αργότερα, στις 14:00 ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ταυτόχρονα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας & Διευθυντής Υποθέσεων ΕΕ Φαρούκ Καϊμακτσί, συναντήθηκε σήμερα με τη Γενική Διευθύντρια Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μονίκ Παριά σε σχέση με την αναθεώρηση της δήλωσης της 18ης Μαρτίου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και το διάλογο για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ξεκινούν στα νότιο-ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Υποψ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Η σχέση ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ- Ελλάδας είναι σημαντική»

Οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια την επόμενη εβδομάδα

Συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα και κοινοτικούς αξιωματούχους θα έχει την άλλη εβδομάδα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα Νίκος Δένδιας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Δευτέρα  25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, ο Υπουργός μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα έχει συναντήσεις με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπροφσκις και τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά στην έδρα της Κομισιόν. Επίσης, προγραμματίζεται συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Βαχρέλι και δείπνο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορρέλ. Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου,  στις 10 το πρωί,  θα έχει διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμέ και στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας.

Αθανάσιος Αθανασίου
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top