Αλεξέι Ναβάλνι: Άγνωστη η κατάστασή του μετά τη σύλληψη

Απαγορεύεται στους δικηγόρους του η πρόσβαση - Θύελλα αντιδράσεων

Στο βίντεο του ΑΡ η άφιξη του Ναβάλνι στο αεροδρόμιο της Μόσχας λίγο πριν συλληφθεί

Άγνωστη είναι η κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι, μετά τη σύλληψή του χθες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, καθώς δεν έχει δοθεί πρόσβαση στους δικηγόρους του, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι. O επικριτής του Κρεμλίνου κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας και θα οδηγηθεί σήμερα σε δίκη.

Συνελήφθη ο Αλεξέι Ναβάλνι λίγο μετά την άφιξή του στη Ρωσία

Θύελλα αντιδράσεων από τον δυτικό κόσμο για τη σύλληψη Ναβάλνι

Την ίδια ώρα, έντονες οι αντιδράσεις του δυτικού κόσμου για τη σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου και ζητούν να απελευθερωθεί άμεσα. 

«Η Ρωσία δεσμεύεται από το Σύνταγμά της και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές θα πρέπει, φυσικά, να ισχύουν και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και κάλεσε την Μόσχα να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο. «Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ.

Αλεξέι Ναβάλνι: Κινδυνεύει με φυλάκιση 3,5 ετών όταν επιστρέψει στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Τόμας Πέτριτσεκ, επιθυμεί να συζητηθεί η σύλληψη του Ναβάλνι και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας σε σχέση με το συμβάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η σύλληψη του Ναβάλνι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Συνελήφθη για τις απόψεις του, όχι για αυτό για το οποίο κατηγορείται επισήμως. Το ρωσικό καθεστώς, ως εκ τούτου, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επιδιώξω να συζητηθεί αυτό στην επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», έγραψε ο Πέτριτσεκ στο Twitter.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αποχαιρετά τη σύζυγό του λίγο πριν τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας -AP Photo/Mstyslav Chernov

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αποχαιρετά τη σύζυγό του λίγο πριν τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας -AP Photo/Mstyslav Chernov

Κοινή καταδικαστική ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσαν Λιθουανία, Εστονία και Λετονία.

«Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλν στη Μόσχα αποτελεί προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και για την Ευρώπη που βοήθησε να σώσει τη ζωή του. Ζητούμε από τις ρωσικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή του. Είμαστε έτοιμοι να τον προσκαλέσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε  από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚ, Ντ.Σασσόλι.

«Ανησυχούμε για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία μετά από τη σωτήρια θεραπεία από τη δηλητηρίαση του με Novichok. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν αμέσως», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

«Δεν έσπασαν τον Ναβάλι με δηλητήριο, δε θα τον σπάσουν με φυλακή. Ας είναι η αλληλεγγύη μας δύναμή του», σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος του  ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

«Τι γενναίος άνθρωπος o Ναβάλι Αυτό δείχνει την κακία και την αδυναμία του καθεστώτος του Πούτιν. Δεν μπορούσαν να τον σκοτώσουν, οπότε τώρα τον συλλαμβάνουν», σχολίασε η Κάτι Πίρι, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ.

Ζητούν άμεση απελευθέρωση Ναβάλνι οι Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ, Ζοζέπ Μπορέλ

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καταδικάζει τη σύλληψη Ναβάλνι, ζητά την άμεση απελευθέρωσή του και πλήρη έρευνα σε σχέση με την προηγούμενη απόπειρα κατά της ζωής του.

Συγκεκριμένα σε γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: «καταδικάζω τη χθεσινή σύλληψη του Αλέξει Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, κατά την επιστροφή του στη Ρωσία. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να τον απελευθερώσουν αμέσως και να διασφαλίσουν την ασφάλειά του. Η κράτηση πολιτικών αντιπάλων αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας. Εξακολουθούμε επίσης να αναμένουμε μια διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση κατά της ζωής του Αλέξει Ναβάλνι. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση»

Αναφορά στο ζήτημα ενδέχεται υπάρξει και στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη.

Tην άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε χθες βράδυ και ο Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, μετά τη σύλληψη Ναβάλνι με την άφιξή του στη Ρωσία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως η εξέλιξη αυτή είναι «απαράδεκτη» και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν άμεσα.

«Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα του Αλεξέι Ναβάλνι και να τον απελευθερώσουν άμεσα - η πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος είναι απαράδεκτη», τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Τι απαντά η Ρωσία

Σε σχέση με τα διάφορα σχόλια για τη σύλληψή του, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, συμβούλευσε τους αξιωματούχους τρίτων χωρών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα.

«Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην καταπατάτε την εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας", έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook μετά την έκκληση του Τζέικ Σάλιβαν (Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) για την απελευθέρωση του Ναβάλνσι μέσω Twitter.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα.

Η σύλληψη Ναβάλνι

Ο 44χρονος Ναβάλνι συνελήφθη χθες λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Είχε αναχωρήσει από το Βερολίνο, όπου μεταφέρθηκε τον Αύγουστο για επείγουσα ιατρική θεραπεία μετά τη δηλητηρίασή του, από αυτό που γερμανικοί έλεγχοι έδειξαν πως ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ανάμειξη στη δηλητηρίασή του, υποστηρίζει ότι δεν έχει κάποια αποδεικτικά στοιχεία που να παραπέμπουν σε δηλητηρίαση και ότι ο Ναβάλνι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία όποτε θελήσει.

Ωστόσο, ο επικριτής του Κρεμλίνου βρίσκεται στον εθνικό κατάλογο με τα καταζητούμενα πρόσωπα, καθώς παραβίασε τους όρους της ποινής φυλάκισης με αναστολή που του είχε επιβληθεί και κινδυνεύει να φυλακιστεί και πάλι για 3,5 χρόνια κατά την επιστροφή του στη Ρωσία, είχε προειδοποιήσει ένας από τους δικηγόρους του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top