Πρωτοχρονιά: Τα έθιμα στον κόσμο - Με τηγάνια και φακές υποδέχονται το έτος

Δείτε πώς γιορτάζουν στη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και άλλες χώρες

Μπορεί το 2020 να υπήρξε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές παγκοσμίως, αλλά πολλοί ετοιμάζονται μέσα στις επόμενες ώρες να γιορτάσουν τον ερχομό του 2021 με μια νέα αίσθηση ελπίδας. 

Ποια είναι τα έθιμα, όμως, με τα οποία γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά πολλές χώρες του κόσμου; 

Φιλιππίνες

Η φασαρία είναι ο στόχος των κατοίκων στη Μανίλα, όπου μαζεύονται οι ντόπιοι και χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια, προκειμένου να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Βραζιλία

Η δημοφιλής Βραζιλιάνα θεά της μυθολογίας, Lemanja, η οποία ελέγχει τη θάλασσα και της αρέσουν τα δώρα.  Έτσι, την πρωτοχρονιά οι Βραζιλιάνοι ρίχνουν λουλούδια στη θάλασσα, ελπίζοντας να τα δεχτεί ως δώρα της.

Ρωσία

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου  δείχνουν την αγάπη τους για το ποτό και στα έθιμά τους. Γράφουν τις ευχές τους σε ένα κομμάτι χαρτί, το καίνε και πετούν τις στάχτες σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, το οποίο πρέπει να πιούν πριν από τις 12:01.

Χιλή

Για να έχουν μια χρονιά γεμάτη με δουλειά και χρήματα, οι Χιλιανοί τρώνε λίγες φακές, ενώ για να διώξουν την κακή ενέργεια σκουπίζουν το σπίτι, διώχνοντας τα σκουπίδια προς τα έξω, κάτι το οποίο θυμίζει και αντίστοιχο ελληνικό έθιμο.

Ισπανία

Οι Ισπανοί φροντίζουν για την ευημερία του νέου έτους, τρώγωντας μια ρώγα σταφύλι σε κάθε έναν από τους 12 χτύπους της καμπάνας τα μεσάνυχτα.

Κολομβία

Για να εξασφαλίσουν ότι το νέο έτος θα κάνουν ταξίδια, παίρνουν μία άδεια βαλίτσα και τρέχουν γύρω από το τετράγωνο όσο πιο γρήγορα μπορούν. Ίσως βέβαια, αυτό το έθιμο να μην έπιασε πέρυσι για τους Κολομβιανούς…

Ισημερινός

Ένα πολύ μακάβριο έθιμο διαιωνίζεται στον Ισημερινό την Πρωτοχρονιά: φτιάχνουν κούκλες που μοιάζουν με σκιάχτρα και τις καίνε για να δείξουν ότι αποχωρίζονται τον παλιό χρόνο και τις κακές στιγμές και καλωσορίζουν τον καινούργιο.

Εσθονία

Εάν είστε λάτρεις του φαγητού, φροντίστε να περάσετε οπωσδήποτε μια Πρωτοχρονιά στην Εσθονία του χρόνου. Εκεί, εθιμοτυπικά, τρώνε επτά φορές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς το κάθε γεύμα χαρίζει έξτρα δύναμη για τη νέα χρονιά.

Ελ Σαλβαδόρ

Στο Ελ Σαλβαδόρ, αντί αν λένε τον καφέ, λένε το … αυγό. Σπάνε ένα αβγό ένα λεπτό πριν από την αλλαγή του χρόνου, το βάζουν σε ένα γυάλινο ποτήρι και το αφήνουν. Ανάλογα με το σχήμα που θα πάρει ο κρόκος δίνεται και μία ερμηνεία.

Φινλανδία

Οι Φιλανδοί, αντίθετα, λένε τα … μέταλλα. Λιώνουν μεταλλικά αντικείμενα και τα ρίχνουν σε έναν κουβά με κρύο νερό. Το μέταλλο κρυώνει και παίρνει διάφορα σχήματα, τα οποία και στη συνέχεια ερμηνεύουν ως σημάδια για τη νέα χρονιά.

Γουατεμάλα

Προκειμένου το νέο έτος να τους φέρει καλοτυχία και χρήματα, ακριβώς τα μεσάνυχτα, παίρνουν 12 δεκάρες, βγαίνουν από το σπίτι και τις πετούν πίσω τους, κοιτώντας την αντίθετη πλευρά από αυτή του δρόμου.

Δανία

Στην Κοπεγχάγη, οι ντόπιοι ανεβαίνουν σε καρέκλες και πηδούν όλοι μαζί ακριβώς τα μεσάνυχτα, διώχνοντας τα κακά πνεύματα του παλιού χρόνου μπαίνοντας δυναμικά στον νέο έτος.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top